De ideale opvolger van Marco van Basten

PSV raakte na het vertrek van Ronald Koeman in een sportief verval. Onder Sef Vergoossen (60) is de rust terug en stevent de club af op de titel. „Hij schept duidelijkheid, brengt rust en dwingt respect af.”

Jan Reker komt middenin een gesprek over de kwaliteiten van Sef Vergoossen opeens zelf met een opvallende constatering. „Als ze het nu bij de KNVB hebben over de ideale opvolger van Marco van Basten, dan moeten ze Vergoossen nemen. In mijn ogen de ideale bondscoach”, zo stelt de algemeen directeur van PSV over de huidige trainer van de Eindhovense voetbalclub. „Hij schept duidelijkheid, brengt rust en dwingt respect af. In korte tijd heeft hij zijn kwaliteiten bij PSV alweer bewezen.”

Josefus Gerardus Dominicus Vergoossen (60) is sinds 2 januari van dit jaar hoofdtrainer van PSV. Na het vertrek van Ronald Koeman kwam de clubleiding onverwachts in de problemen toen beoogde opvolgers als Martin Jol, Fred Rutten en Huub Stevens niet per direct naar Eindhoven wilden komen. Jan Wouters nam de honneurs waar, maar al snel bleek dat de assistent niet de geschikte man was om het seizoen naar een succesvol einde te brengen.

Reker toverde op 19 november vorig jaar een verrassende oplossing uit zijn hoge hoed: Stevens werd voor volgend seizoen vastgelegd en Vergoossen moest de rol van tussenpaus vervullen. Vergoossen, die in het verleden aanbiedingen van Ajax (als hoofd opleiding) en PSV (begeleiden van talenten) had afgeslagen, trad zo alsnog in dienst van een Nederlandse topclub.

Binnen de spelersgroep van PSV ontstond eind vorig jaar onrust over de ontstane situatie. Binnen één seizoen zou het gezelschap na Koeman en Wouters met weer een andere trainer te maken krijgen. Vergoossen, trainer van het Japanse Nagoya Grampus Eight, wie was dat dan wel? Vice-aanvoerder Carlos Salido moet eerlijk toegeven dat hij twee maanden geleden nog nooit van de Limburgse trainer had gehoord. „Eind vorig jaar zaten we in een lastige periode. De resultaten waren niet goed. We konden weinig anders doen dan afwachten. Maar sinds de komst van Vergoossen is de rust teruggekeerd. Hij geeft je als speler veel vrijheid. Bovendien verdiept hij zich in de mens achter de voetballer. Het is een goede trainer”, zegt de Mexicaanse verdediger na het gelijkspel (1-1) tegen SC Heerenveen.

Vergoossen was zaterdagavond de grote afwezige bij het duel tegen de Friese voetbalclub. De trainer lag thuis in het Limburgse Aalbeek ziek op bed. Toeval of niet, maar PSV kende na imponerende zeges op onder meer Feyenoord, Ajax en AZ juist zonder de hoofdtrainer een mindere dag tegen Heerenveen. Assistent Dwight Lodeweges nam met Jan Wouters de taken van Vergoossen over. De in Canada geboren oud-voetballer werkte de voorbije jaren nauwgezet samen met de voormalige coach van VVV, MVV, Roda JC, Racing Genk, Al Jazeera en Nagoya Grampus Eight. „In de Verenigde Emiraten en in Japan waren Sef en ik zo’n beetje met elkaar getrouwd. We konden boos op elkaar worden zonder dat we een hekel aan elkaar kregen”, stelt Lodeweges lachend. „Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Ik probeer hem aan het denken te zetten. Ik stel hem vragen. Daag hem soms uit. En daar trekt hij dan zelf zijn conclusies uit.”

Lodeweges kwalificeert Vergoossen als een „toptrainer”. „Kijk wat hij bij PSV in een paar weken heeft neergezet”, zegt de oud-hoofdtrainer van FC Zwolle en FC Groningen. „Hij komt als een onbekende opeens vanuit Japan voor een nieuwe groep te staan. In een paar dagen wist iedere speler waar hij aan toe was. De afspraken waren direct helder. Het klinkt misschien simpel, maar daar hebben profvoetballers behoefte aan. Ik ben er absoluut van overtuigd dat hij een topcoach is. Hij is toch met Genk ook kampioen van België geweest? Maar in Nederland gaan zijn ze nu eenmaal eerder af op grote namen of op trainers die zelf hoog hebben gevoetbald. Een minpunt van Vergoossen?” Lachend: „Zijn snor.”

Vergoossen kan niet prat gaan op een succesvolle loopbaan als profvoetballer. Hij haalde het eerste elftal van de Limburgse amateurclub RIOS (Rooms Is Onze Sport) in zijn geboorteplaats Echt. Oud-clubvoorzitter Jo Heythuysen kent Vergoossen al van jongs af aan. Maar als hem wordt gevraagd te omschrijven wat voor type voetballer hij was, valt de 76-jarige Limburger even stil. „Sef was een heel rustige jongen. Een sportieve speler. Op welke positie hij speelde zou ik niet meer weten. Als ik het me goed herinner was hij in de eerste plaats een wielrenner.”

Wielrennen was inderdaad de grote passie van Vergoossen. Het op één na jongste kind van een gezin met negen kinderen was al volwassen toen hij zich op zijn favoriete sport stortte. Zijn ouders hadden het hem daarvoor wegens de gevaren verboden. Vergoossen reed nog wel tal van wedstrijden, maar een profcarrière lag ook als wielrenner niet voor hem in het verschiet. Hij besloot een opleiding aan het CIOS te gaan volgen.

Vergoossen begon zijn loopbaan als trainer in 1978 toen hij als assistent werd toegevoegd aan de trainersstaf van VVV. Vanaf 1981 was hij vijf jaar lang hoofdtrainer in De Koel en later bekleedde hij de functie van hoofd opleidingen in Venlo. Oud-profvoetballers Maurice Graef en Stan Valckx stonden in hun jeugdjaren soms uren achtereen met Vergoossen te trainen. „Die man was altijd op de club”, herinnert Graef zich. „Als ik een uurtje vrij had belde ik vaak het toenmalige talent Jay Driessen op en dan gingen we ballen met Vergoossen. We zetten altijd drie pionnen op een muurtje. Wie ze er het eerst af schoot, had gewonnen. Vergoossen won dat spelletje altijd. Wat verder zijn voetbalkwaliteiten waren weet ik niet, maar hij had een fluwelen traptechniek.”

Valckx, de huidige technisch directeur van PSV, leerde Vergoossen zo’n 25 jaar geleden ook kennen bij VVV. „Ik heb heel vaak individueel met hem getraind. Ik kan wel zeggen dat ik samen met hem destijds de basis heb gelegd voor mijn latere carrière”, stelt de twintigvoudig international. „We deden destijds ook wel eens gekke dingen. Zaalvoetballen mochten we absoluut niet. Maar Vergoossen liet ons wel een keer als training in de sneeuw langs Stadion De Koel langlaufen. Daaruit werd het idee geboren om met een groepje te gaan skiën. Samen met Vergoossen en Reker, die toen ook bij VVV werkte, en nog een paar spelers hebben we op de latten gestaan in Oostenrijk. Nu werken Vergoossen, Reker en ik alle drie bij PSV. Dat is puur toeval. Maar als je er over nadenkt is het wel heel leuk.”

Reker ging de voorbije decennia nog talloze malen met Vergoossen op vakantie. Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International , schilderde de twee onlangs af als ‘campingvrienden’. „Het is waar dat Vergoossen en ik elkaar ook privé goed liggen”, stelt Reker. „Het mooie aan hem is dat hij altijd en overal hetzelfde is. En het denken over voetbal staat nooit stil. Nog steeds stort hij zich volledig op zijn baan.”

Reker wil Vergoossen graag voor PSV behouden. Hij ziet in hem de man die talenten moet begeleiden naar het eerste elftal. Vergoossen, die iets meer tijd voor zichzelf en zijn gezin wil hebben, lijkt zelf wel oren te hebben naar een dergelijke functie. Vrijdag vroeg hij zich nog eens ontstemd af waarom de Nederlandse profclubs zo weinig doen aan het begeleiden van talenten. Vergoossen: „Of ik daar straks zelf de aangewezen man voor ben bij PSV? Alles is mogelijk.”