Chili-tomaten sambal

Voor circa 3,5 deciliter:250 gram kerstomaatjes4 sjalotjes, niet gepeld6 tenen knoflook, niet gepeld1 verse, grote rode chilipeper1 theelepel zeezout, liefst fleur de sel1 dessertlepel vissaus1 theelepel fijne tafelsuiker1 eetlepel vers limoensap

Gebruik voor dit recept een grote zware, gietijzeren geribbelde grillpan of grillplaat, of een grote gietijzeren koekenpan. Verhit de grillpan of grillplaat op matig vuur. Schik er met wat tussenruimte de tomaten, sjalotjes, knoflook en chilipeper op. Rooster de ingrediënten onder regelmatig omdraaien tot ze gaar en rondom geblakerd zijn. Controleer de gaarheid van de sjalotjes en knoflook met de punt van een scherp mes. Neem elk ingrediënt wanneer het klaar is uit de grillpan en doe het in aparte kommen. De tomaten zijn natuurlijk het eerste klaar en de sjalotjes en knoflook het laatst.

Laat alles afkoelen en verwijder dan het vel van de chilipeper, sjalotjes en knoflook. Doe de sjalotjes, knoflook, chilipeper en het zeezout in een mini-keukenmachine en draai het tot een grove puree. Voeg de kerstomaatjes toe (die hoeven niet te worden ontveld ) en draai weer tot een grove puree. Schep het mengsel over in een kom en schep er dan de vissaus, suiker en het limoensap door. U kunt deze sambal in een afgesloten bakje een week in de koelkast bewaren.

Ik vind deze frisse sambal lekker met varkenskarbonade met een lichte kruiden-suikerkorst. Maak het kruidenmengsel door een dessertlepel zwarte peperkorrels met 1 eetlepel korianderzaadjes, 1 eetlepel zeezout (bijvoorkeur fleur de sel) en 1 dessertlepel suiker in een kruidenmolen of mini-keukenmachine tot een grof poeder te draaien. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 karbonades (van de biologische slager). Wrijf het mengsel op beide kanten van het vlees en laat het afgedekt een paar uur marineren. Bak de karbonades in plantaardige olie in een paar minuten aan beide kanten bruin en leg dan het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat de karbonades nog circa 7 tot 10 minuten bakken, waarbij u ze een keer omdraait, tot ze gaar zijn. Bak ze niet te lang, anders drogen ze uit.

Kim MacLean

Morgen: Franse rollade