Chávez dreigt met oliestop voor ‘bandieten’ uit VS

In het hoogoplopende conflict met ExxonMobil heeft de Venezolaanse president Chávez gisteren gedreigd de olielevering aan de VS te staken. „Nooit zullen ze ons beroven, ze zullen over ons lijk moeten gaan, die bandieten van Exxon”, aldus de president in zijn zondagse televisieshow Aló Presidente.

Afgelopen donderdag werd bekend dat Exxon er via de rechter in geslaagd is 12,3 miljard dollar (8,5 miljard euro) aan tegoeden van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA te laten bevriezen. Exxon heeft bij de Wereldbank een arbitragezaak tegen Venezuela aangespannen, nadat Chávez zich een belangrijk project in de olierijke Orinoco-delta had toegeëigend.

Chávez noemde de Amerikaanse regering de „meester” van Exxon en daarom richtte hij zich ook tot president Bush. „Als jullie onze tegoeden bevriezen, zullen we jullie straffen. Hoe? Door geen olie meer te leveren aan de VS.”

In 2005 zei Chávez voor het eerst de olielevering aan de VS te kunnen staken. Een dreigement dat hij vaker herhaalde, maar nooit waarmaakte. Wellicht omdat PdVSA verscheidene raffinaderijen in Amerika bezit die de zware Venezolaanse olie verwerken. Door de olie-export naar de VS te bevriezen, zou Chávez dus ook zichzelf in de vingers snijden.

Ongeveer 10 procent van de Amerikaanse olie-import komt uit Venezuela, en circa 5 procent van de Amerikaanse raffinagecapaciteit is in handen van PdVSA. Vanochtend piekte de olieprijs kort boven de 93 dollar.