Beurzen verloren in een maand 3.600 miljard euro

De maand januari was op de mondiale beurzen een van de slechtste ooit, zo blijkt uit cijfers van Standard & Poor’s. Vandaag daalden de koersen opnieuw.

In één woord: dramatisch.

Het begin van het jaar was overal ter wereld een tegenvaller voor aandelenbeleggers. De beurzen waren al enkele maanden in mineur, maar de optelsom van de handel in januari laat de pijn heel duidelijk zien: 5.200 miljard dollar (3.600 miljard euro) aan beurswaarde werd vernietigd. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P).

De grote drijfveer achter de koersdalingen is nog altijd de kredietcrisis. Vorig jaar bleek op de Amerikaanse huizenmarkt dat consumenten hypotheken gekregen ondanks hun lage kredietwaardigheid. Toen vervolgens bleek dat veel van die consumenten betalingsachterstanden hadden op hun rente- en aflossingsverplichtingen, kwamen de financiële instellingen in de problemen die gebundelde en doorverkochte pakketten van dit soort subprime hypotheken hadden gekocht.

Het gevolg was dat niet alleen Amerikaanse, maar ook Britse en Duitse banken tegenvallers moesten presenteren. Herhaaldelijk incasseerde de markt pijnlijke verassingen. De opmerking van de G7, de zeven rijkste landen ter wereld, afgelopen weekend dat de kredietcrisis nog niet voorbij is, zorgde vanmorgen opnieuw voor dalende koersen in Azië en Europa.

De afgelopen maanden werd opnieuw duidelijk dat financiële markten niet van verrassingen houden. Beleggers reageerden op vrijwel ieder nieuwsfeit of gerucht met soms zeer paniekerige reacties wat leidde tot hoge omzetten en grote koersschommelingen, zowel in de min als plus.

De pijn werd vanaf begin dit jaar wereldwijd gevoeld. In de ontwikkelde landen daalden de koersen: de Duitse beurs verloor 13,7 procent in januari, de Franse 12,3 procent. De verliezen in de opkomende landen waren nog hoger. China, de grote winnaar van het vorige jaar, kreeg de hardste klappen met een verlies van ruim 21 procent. Andere beurzen waar de belegger tot voor kort forse winsten behaalde bleken ook kwetsbaar. Zo verloor Rusland 16,2 procent, India 16 procent en Brazilië 8,6 procent.

Over de afgelopen twaalf maanden staan deze opkomende markten overigens nog altijd op een flinke winst. Zo steeg de beurs van Brazilië het afgelopen jaar ruim 61 procent en staat India op een winst van bijna 50 procent.

Overigens staat ook de beurs in Frankfurt op winst (13,3 procent) over een periode van twaalf maanden. De opkomende markten waren het afgelopen jaar zo in trek omdat hun economische groei robuust bleek te zijn en analisten verwachten dat deze ontwikkeling zich zal voortzetten.

In januari waren er maar enkele landen die zich aan de misère konden onttrekken. Maar het valt te betwijfelen of veel beleggers hun geld hadden gezet op de beurs van Marokko (plus 10,2 procent) of Jordanië (plus 3,1 procent).