‘Beat it’ als dadaïstische act

Bekende cabaretiers hebben gisteravond met repertoire van grote voorgangers het Leids Cabaretfestival van dit jaar geopend. Najib Amhali was Hans Teeuwen.

Een grote groep cabaretiers van nu stond gisteravond op het toneel van de Leidse Schouwburg om een Grote Cabaret Recycle Show te spelen – en maar liefst drie van hen kwamen met repertoire van Wim Sonneveld. Erik van Muiswinkel speelde vrijwel vlekkeloos de Sonneveld-monoloog over de opa die zijn kleinkinderen niet meer uit elkaar kan houden, op tekst van Simon Carmiggelt. Onno Innemee zong de serene smartlap Het hondje van Dirkie. En de veelzijdige Mike Boddé liet horen hoe Het dorp zou worden door gezongen door André Hazes, Tom Waits en vele anderen. Zo werd de in 1974 gestorven Sonneveld de meest gecoverde artiest van de avond.

De show die als aanloop fungeerde voor het jubilerende, want 30-jarige Leids Cabaretfestival, speelde zich af tegen een achterdoek uit een programma van het eertijdse duo Waardenberg & De Jong. Hun fameuze spuugnummer kreeg een nieuwe uitvoering door de Bloeiende Maagden. Kees Torn kwam met een geactualiseerde versie van de grafschriftgrappen van Fons Jansen en zong de Drs. P-hit De gezusters Karamazov (Tante Constance en tante Mathilde). Dolf Jansen, tevens presentator van een heuse cabaretquiz („voor welke commerciële omroep heeft Jack Spijkerman niet gewerkt?”), benaderde het klaaglijke timbre van Jeroen van Merwijk in diens Wat zijn de vrouwen groot. Het duo Dames voor na Vieren trachtte een mooie mime-act van Mini & Maxi te kopiëren. Wim Helsen maakte Beat it van Michael Jackson tot een dadaïstisch topnummer. De mannen van het trio Brokstukken durfden zelfs de beroemde restaurantsketch van André van Duin („Er is geen kaas!!!”) aan.

Het grootste publiekssucces was het optreden van Najib Amhali, die het zotte bijbelverhaal van Hans Teeuwen goeddeels in diens overspannen stijl wist voor te dragen. Amhali werd bovendien in een enquête van het Leidsch Dagblad uitgeroepen tot de grootste winnaar in de geschiedenis van dit festival. Hij kreeg daarvoor een fiets.

Met het meeslepend galmende Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van de door Boddé raak geparodieerde Ramses Shaffy kreeg de avond een passende finale. Deze week vinden in de Leidse Schouwburg de voorronden voor de festivaleditie van dit jaar plaats. De finale volgt zaterdag.

    • Henk van Gelder