Antifascisten hebben kaarten voor Heesters

Het ‘Comité Heesters Raus!’, dat protesteert tegen een optreden van de Nederlandse zanger-acteur Johan Heesters (104) zaterdag in Amersfoort, beschikt ondanks een intensieve screening van de bezoekers over 25 toegangskaarten.

Dat zegt Hein van Kasbergen, woordvoerder van het comité. Heesters Raus! wil het optreden verstoren door het zingen van verzetsliederen.

De in Duitsland wonende Heesters is in Nederland omstreden omdat hij in de oorlog carrière maakte onder de nazi’s. Zijn optreden in schouwburg De Flint, op uitnodiging van directeur Pieter Erkelens, is het eerste in Nederland sinds 1964. Tegenstanders, vooral antifascisten en neocommunisten, vatten het op als een rehabilitatie. „Geen eerherstel voor fascistenvrienden”, zegt Jordy Klabbers van de Communistische Jongerenbeweging. ‘Heesters Raus!’ organiseert ook een manifestatie buiten De Flint. Neo-nazi’s hebben op internet gedreigd die te verstoren. De uitverkochte voorstelling wordt bijgewoond door cameraploegen van onder meer ARD, CNN en BBC. Alle 800 bezoekers moeten zich legitimeren en door een detectiepoortje naar binnen. Vooraf heeft de schouwburg in samenwerking met de politie „enkele tientallen” potentiële bezoekers geweigerd, aldus directeur Erkelens.

In Amersfoort is zaterdagavond ook een ‘tegenconcert’ op initiatief van pianist Marcel Worms en fluitiste Eleonore Pameijer. Worms verloor familieleden in concentratiekampen. Zij spelen muziek van vergeten (joodse) componisten. Dat doen ze al twaalf jaar maandelijks, maar nu lokt het felle reacties uit, zegt Pameijer, positief en negatief. „Iemand schreef: ‘De joden zijn vervolgd, nu vervolgen jullie Heesters’. Dat is niet waar. We gaan er niet tegenin, we zetten er iets naast.”

Profiel Heesters: pagina 2