Ajax geeft titelstrijd op na verlies tegen Roda JC

De landstitel raakt steeds verder uit zicht voor Ajax. Trainer Adrie Koster gelooft er al niet meer in. „We konden het gat met PSV verkleinen. Dat leefde enorm. Helaas is het weer niet gelukt. Het wordt steeds moeilijker voor Ajax”, sprak de realist in hem na de pijnlijke 2-1 nederlaag tegen Roda JC in Kerkrade.

Ajax zal zich de komende maanden moeten concentreren op de strijd om de plaatsen twee tot en met vijf, die aan het einde van de competitie recht geven op deelname aan de play-offs. Een plaats in de voorronde van de Champions League lijkt ook dit seizoen weer het hoogst haalbare.

Een blik op het resterende programma leert dat Ajax nog voor een aantal zware opgaven staat. De club, negen punten achter op PSV, moet nog op bezoek bij NAC, PSV, Twente, Heerenveen en Groningen. Bovendien won Ajax twee maanden geleden voor het laatst op vreemde bodem, bij Willem II (2-3).

Koster kon in Kerkrade voor de zoveelste keer dit seizoen dezelfde conclusie trekken. „We geven de twee tegentreffers weer veel te makkelijk weg.” Roda kwam in de 22ste minuut op voorsprong door Roland Lamah, die een fraaie actie met de openingstreffer bekroonde (1-0). Klaas Jan Huntelaar schoot Ajax in de 37ste minuut naar gelijke hoogte. De Amsterdammers hadden tot twee keer toe pech dat scheidsrechter Gumienny een situatie verkeerd beoordeelde. Het ontging de Belg dat verdediger Jan Paul Saeijs van Roda JC de bal in zijn eigen strafschopgebied met de arm blokkeerde. Gumienny keurde vlak na rust ook een doelpunt van Silva af. De arbiter floot voor buitenspel, maar zag kennelijk niet dat de rechtsback de bal rechtstreeks vanuit een vrije trap in het doel krulde.

In de slotfase blunderde Thomas Vermaelen door de bal in te leveren bij Dieter van Tornhout. De invaller bood Anour Hadouir een bijna niet te missen kans, 2-1.