Wiebel- konijntjes

Konijntje

‘Kom op konijntje doe maar wiebele wiebele”, en dat dan op een bed van monsterlijk diepe bassen die het uiterste van de luidsprekers vergen. „Kom maar huppelen alsof je in het bos bent, met je oortjes, heen en weer…” Het is een vrolijke, met monotone piepstem gesproken nonsenstekst met gimmick-effecten, dat zich niet zo snel uit het hoofd laat beuken. Daarmee doet Konijntje van AKA The Junkies denken aan de grote zomerhit van 2005, Watskeburt van De Jeugd Van Tegenwoordig, tot en met die minimale en ultravette electrobeat.

Niet zo gek, want Jeugd-lid Willie Wartaal is medeverantwoordelijk voor dit aanstekelijke werkje. De muziek draagt het stempel van Jeugd-beatmaker Bas Bron, maar is toch weer van iemand anders – al leverde Bron onder zijn Seymour Bits-pseudoniem wel een remix af. Die Jeugd lijkt een broedplaats van dit soort hyperige gimmicks, want Jeugd Van Tegenwoordig-collega Pepijn is, als Lele, verantwoordelijk voor Skinny jeans: nog zo’n aanstekelijk nonsensding waarvan menigeen het vrolijke clipje op zijn Hyves-pagina zette.

Die kant zal het met Konijntje ook wel opgaan, al is het de vraag welk clipje dat lot beschoren is. In al zijn nietszeggendheid maakt het nummer nogal wat creativiteit los, want op YouTube en elders op het net staan inmiddels verscheidene filmpjes bij het nummer. De ‘officiële versie’ zou er eentje zijn die is samengesteld uit verscheidene webcamshots, inclusief eentje van radiojock Giel Beelen. Deze spotgoedkoop ogende versie doet niet de ronde op de clipzenders. Daar gaat de voorkeur uit naar een grappig, professioneel ogend animatiefilmpje dat vermoedelijk de echte officiële versie is. Dit clipje gaat over malle wezens in maffe situaties, nog net even merkwaardiger dan wiebelende konijntjes.

Deze figuurtjes, niet meer dan hoofdjes met pootjes eraan, zijn druk in de weer met een soort mechanisch konijn, met een iglo en, in erotische zin, met elkaar. Als ook nog fraai gestileerde en geproportioneerde, menselijke dames in bunnykostuum hun opwachting maken, wordt wel duidelijk wat er eigenlijk met dat wiebelen en huppelen wordt bedoeld, al blijft een en ander in het nette.

Uiteraard, want zo gaat dat met soort hypes, komen er bijna per dag al of niet huisgemaakte alternatieven bij. Een daarvan is een ‘18 +’-versie, waarin een getekend konijn daadwerkelijk datgene doet, bij een menselijk vrouwtje nog wel, wat we van die diersoort verwachten. Ja, goede smaak is ver te zoeken, maar bij het lanceren van een goede hype met enig schokeffect is dat ook niet direct een vereiste.