‘VS moeten militie in Irak niet provoceren’

Het Amerikaanse leger heeft een vermeende leider en drie leden van het Leger van de Mahdi, de militie van de geestelijke Muqtada Sadr, gearresteerd bij een inval in het zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft het Amerikaanse leger gisteren bekendgemaakt.

De arrestatie komt op het moment dat de Brusselse denktank International Crisis Group (ICG) een rapport uitbrengt, waarin het waarschuwt dat het Amerikaanse leger het Leger van de Mahdi niet moet provoceren, omdat het gevaar bestaat dat het land dan terugkeert naar de burgeroorlog.

Het geweld in Irak is sinds juni met 60 procent verminderd, volgens de VS als gevolg van de troepenversterking (surge) van begin vorig jaar. De ICG zegt dat het verminderde geweld vooral het gevolg is van de wapenstilstand die Sadr heeft afgekondigd en die nog tot eind februari van kracht is.

Het Amerikaanse leger zei dat de opgepakte militieleider had gebroken met het Leger van de Mahdi. De VS zijn voorzichtig om Sadr zelf te beschuldigen van een rol in geweld en geven opstandige militieleden meestal de schuld. Desondanks treedt het leger hard op tegen Sadrs aanhangers. (AP)