Vleeswijn

Sommigen zeggen dat het door Maxima en de tango komt, anderen geven Maradona de schuld. Ikzelf meen dat de opkomst van de Argentijnse wijn te danken is aan de Argentijnse steakrestaurants waar je ongegeneerd ‘massive meat’ kunt bestellen. Een steak van drie ons gaat hier door voor een kleintje. Dat er ook friet en sla bijkomt, geeft niet.

Maar Argentijnse wijnen zijn vooral populair omdat ze zo verdraaid goed smaken. Het opkomende wijnland heeft zich in nog geen tien jaar tot vijfde wijnproducent van de wereld ontwikkeld en is met 220.000 hectare wijngaard ijzersterke wijnen aan het maken. Argentinië maakt die onder andere van de Malbec druif, oorspronkelijk een druif uit Frankrijk. In Argentinië staat deze krachtpatser garant voor fluweelachtige wijnen met veel kleur, tannine en mondenvol warm, rijp fruit.

Als je, zoals ik, een liefhebber bent van steaks, het liefst van de grill en bijna rauw, dan ontkom je niet aan tanninerijke wijnen. De proteïnes van het vlees en de tannines in de wijn staan garant voor een geweldige wijn-spijs combinatie.

Dus bent u binnenkort toe aan een parillada (Argentijns voor vleesfeest), maak nieuwe vrienden door giga T-bones van een halve kilo te grillen en er een briljante Malbec bij te schenken.

Argentijnse wijn is overal te krijgen, van de supermarkt tot de wijnspecialist, en is verrassend betaalbaar. Bijvoorbeeld:

Casa Miriam Malbec Reserva (via wijnhandel Pasteuning en div. slijterijen, ca. €6,-); Malbec is de sterspeler in deze wijn waarin zowel in geur als smaak alles aanwezig is: rijpe cassis, dropveters, mijn favoriete leren motorjack, framboos en zoete specerijen. De wijn is krachtig, maar door de rijpe en zachte tannines zeer aangenaam.

Clos de los Siete, (via wijnhandel Leon Colaris, ca. €17,-), een moderne icoonwijn, bevat naast Malbec ook nog wat andere druivensoorten en is zwartrood van kleur, in de geur en smaak overrijpe zwartebessenjam, chocolade en een slag van de koffiemolen. De krachtige tannines zijn mild en hij heeft een rijke en lange afdronk. Fors maar fraai, perfect voor een gegrild stuk Argentijnse beef.

mennosimon&nrc.nl
    • Menno Simon