Vijgenjam

Vijgenjam met vanilleVoldoende voor circa 1 liter jam900 gram verse vijgen600 gram kristalsuikerhet sap van ½ citroen2 theelepels gemalen kaneel1 vanillepeul, in de lengte doormidden gesneden en het zaad uitgeschraapt

Vijgenjam met laurierbladenVoldoende voor circa 1 liter jam900 gram verse vijgen600 gram kristalsuikerhet sap van ½ citroen6 kleine laurierbladen

Toen ik enige tijd geleden op de markt in Hilversum dozen mooie, volrijpe verse vijgen voor 2,50 euro per stuk zag, aarzelde ik niet. Ik kocht twee dozen, elk met twaalf vijgen, zo’n 1,8 kilo totaalgewicht. Ruim voldoende voor twee soorten vijgenjam.

Al jaren gebruik ik voor het maken van jams de magnetron. Een voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn dat het mengsel aanbrandt. Bovendien stolt het suikermengsel zo snel, dat het fruit zijn smaak behoudt. Zelf vind ik kleine hoeveelheden fruit, niet meer dan circa 1 kilo fruit per recept, ideaal voor het maken van jams in de magnetron. Als ik in de zomer restjes fruitsalade overhoud, doe ik er een paar schepjes geleisuiker bij en zet het mengsel 5 tot 10 minuten in de magnetron. Klaar.

Spoel de vijgen onder de koude kraan. Snijd zo nodig de kleine, taaie steeltjes van de vijgen en snijd ze dan in blokjes. U hoeft de vijgen niet te schillen. Doe de blokjes vijg in een grote magnetronschaal van minimaal 2 liter. Schep er de rest van de ingrediënten door – ook de uitgeschraapte vanillepeul. Dek de schaal af en zet 5 minuten in de magnetron op 100 procent (800 watt). Neem de schaal uit de magnetron en schep alles goed om. Zet de schaal, weer afgedekt, 20 minuten in de magnetron, waarbij u de schaal om de 5 minuten eruit neemt en de jam omroert. Controleer de dikte door een beetje jam op een koud schaaltje (net uit de koelkast) te doen. Verwijder de vanillepeul en doe de jam in gesteriliseerde jampotten.

Maak vijgenjam met laurierbladen op dezelfde manier als de vijgenjam met vanille. Vul gesteriliseerde potten met de jam. Lekker met foie gras of kippenleverpaté.

Kim Maclean