Televisie Voorkeur

De Zweedse actrice Ingrid Bergman in Close up. Ned.2, 18.15-19.15u.

actualiteiten

Buitenhof. Discussie n.a.v. de confronterende SP-spot over de thuiszorg, waarin een bejaarde vrouw zich ontbloot als metafoor voor de situatie in de ouderenzorg. Worden ouderen in Nederland aan hun lot overgelaten? Met Agnes Kant (Kamerlid SP), Anouchka van Miltenburg (Kamerlid VVD) en Constant van Schelven (voorzitter van ouderenzorginstelling De Stromen/Opmaat in de regio Rotterdam). Ned.1, 12.05-13.10u.

Panorama: Desperate Hollywood. Sinds november zijn de housewives van Wisteria Lane echt desperaat, de gevangenen uit Prison Break zijn niet langer op de loop en Jack Bauer uit 24 beantwoordt zijn telefoonoproepen niet meer. Scenarioschrijvers van Hollywood staken. Ze eisen een groter deel van de winsten op. Interviews met de stakende schrijvers, producers en sterren. België2, 20.10-20.51u.

documentaire

Close up: Ingrid Bergman en Roberto Rossellini. De Zweedse actrice Ingrid Bergman maakte in 1949 een film met regisseur Roberto Rossellini, werd verliefd en stortte zich in een relatie met hem. Beiden waren getrouwd en hun buitenechtelijke verbintenis veroorzaakte een storm van protest in Italië en de VS. Maar Bergman en Rossellini kozen onvoorwaardelijk voor elkaar, zowel privé als artistiek. Ned.2, 18.15-19.15u.

Reporter: Yab Yum, erop of eronder. Onder leiding van zakenman Theo Heuft groeide Yab Yum uit tot het vlaggeschip van de Nederlandse prostitutie. Maar begin dit jaar viel het doek voor de club. De rechter besloot dat de chique seksclub moet sluiten. De club zou in handen zijn van criminele Hells Angels. Ned. 2, 21.50-22.30u.

informatief

Opinio Praatprogramma waarin Jaffe Vink en Bart Jan Spruyt wekelijks praten met een gast uit de wereld van de wetenschap of journalistiek. Vandaag: filosoof Ad Verbrugge. Het gesprek, 20.00-21.00u.

Van Dis in Afrika. Afl. 6: Vergeten en voorwaarts. Hoe Namibië het verleden begraaft. Wat is er over van de invloed van Zuid-Afrika in Namibië? Er is een smerige strijd gevoerd voor de vrijheid van dat land. De ‘founding father’ Sam Nujoma probeert nu elf bevolkingsgroepen tot een eenheid te smeden door niet terug te kijken, maar alleen vooruit. Ned.2, 20.10-21.10u.

In Europa. Geert Mak reist door de geschiedenis. Afl.14: 1939, Duitsland. Hoe kon het dat goed opgeleide mensen uit keurige milieus vielen voor de schreeuwerige lelijkheid van het bewind van de nazi’s? Wat trok hen aan in zo’n pervers regime? In deze aflevering proberen hun kinderen die onmogelijke vraag te beantwoorden. Ned.2, 21.10-21.50u.

Tropic of capricorn. Vierdelige reisreportageserie waarin Simon Reeve langs de Steenbokskeerkring trekt: dwars door Afrika, Zuid-Amerika en Australië. In de eerste aflevering zien we Reeve in Namibië en Botswana. Hij aait een tamme cheetah en kijkt rond in de stad Swakopmund, waar Mein Kampf van Adolf Hitler gewoon in de boekhandel te koop is. BBC2, 21.00-22.00u.

cultuur

Matinee. Op zoek naar de diepere betekenis van het sprookje L’enfant et les sortilèges, als verdieping bij de uitvoering van het stuk van Maurice Ravel, door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Hans Graf. Ned. 2, 13.00-13.40u.

Schudden: Zout. Registratie van de vijfde voorstelling van het theaterduo Emiel de Jong en Noël van Santen. Ned.3, 22.55-23.55u.

De leescoupé. Achtdelig programma over boeken, waarin niet de schrijver maar de lezer centraal staat. Presentator Karin de Groot praat met lezers over de trilogie van Jean Auel en De vliegeraar van Khaled Hosseini. Gast deze week: Lulu Wang. De leesclub discussieert over Hersenschimmen van J. Bernlef. Ned.2, 23.15-23.50u.

amusement

The British Academy Film Awards 2008. Showprogramma rond de uitreiking van deze Britse film- en tv-prijzen. BBC1, 22.00-0.20u.

sport

Studio Sport. Met onder meer een rechtstreeks verslag van het WK allround schaatsen dat wordt gehouden in Berlijn. Ned.1, 12.55-17.55u.

RTL Voetbal. Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden in de Eredivisie. RTL4, 19.00-20.30u.