SP: dode kreeg geen hulp op bajesboot

Medegedetineerden van de man die afgelopen zaterdag op de ‘bajesboot’ Stockholm in de Rotterdamse Merwehaven overleed, zeggen dat hij onvoldoende medische hulp heeft gekregen.

Dat vertelden ze aan de Tweede Kamerfractie van de SP. Kamerlid Krista van Velzen wil dat de Stockholm per direct gesloten wordt, zei ze gisteren in een debat met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA).

Volgens de afdelingsgenoten van de overleden gedetineerde, vermoedelijk een Algerijn, kreeg hij in de middag hartklachten. Hij kreeg daarvoor een hoestdrank. Hij werd in de loop van de middag zieker. Celgenoten zouden de bewakers herhaaldelijk hebben gewaarschuwd, maar daarop zou niet zijn gereageerd. Volgens Van Velzen is het bewakingspersoneel van Securicor op de boot niet opgeleid voor zulke afwegingen. „Mensen die opgesloten zitten kunnen niet voor zichzelf zorgen. Dit doet me denken aan de Schipholbrand.” Van Velzen heeft vragen gesteld aan Albayrak.

De woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen gaat niet inhoudelijk op deze kwestie in. „Bij overlijden in detentie volgt altijd sectie en een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg. Een schouwarts heeft vastgesteld dat de gedetineerde een natuurlijke dood gestorven is.”