Rokende puinhopen

Een van ’s werelds grootste klimaatneutrale projecten is afgeblazen, maar milieuorganisaties staan te juichen. Het Amerikaanse ministerie van Energie maakte afgelopen week bekend dat het niet langer van plan is om op te draaien voor driekwart van de uit de pan rijzende kosten van FutureGen, een kolenvergassingscentrale die alle vrijkomende CO2 in de grond zou gaan wegstoppen.

De prognoses voor de kosten van het project verdubbelden sinds de aankondiging in 2003 tot 1,8 miljard dollar. Dat werd te gek, zo verklaarde de Amerikaanse minister van energie Samuel Bodman afgelopen woensdag in de senaat.

De annulering is slecht nieuws voor de kolenindustrie die na de bekendmaking van het klimaatplan van de Europese Commissie, eind vorige maand, ook al de vrees heeft uitgesproken dat CO2-opslag onbetaalbaar zal blijken. Dat is meer dan zorgwekkend als Brussel doorzet en de veiling van CO2-emissierechten voor energiebedrijven vanaf 2013 werkelijk verplicht stelt.

Als pleister op de wonde heeft het Department of Energy aangekondigd dat het de CO2-opslag gaat stimuleren bij kolencentrales die al in aanbouw zijn. Dat moet minder geld gaan kosten en er zijn in de VS maar weinig centrales die voor deze technologie in aanmerking komen. De 14 bij FutureGen betrokken bedrijven hebben aangekondigd dat ze naar het Congres zullen stappen om te proberen het project te redden.

Greenpeace kraait intussen al victorie. De afvang en opslag van koolstof is volgens de milieuorganisatie een valse oplossing en niet meer dan een rookgordijn om de dramatische impact van de kolenindustrie op het klimaat te verhullen. Nu maar hopen dat de miljarden die niet in ‘schone’ kolencentrales worden gestoken alsnog een duurzame bestemming krijgen.