Roerende, maar ook melige perfomances

Dans. Someting Raw. Gezien 5, 7, 8 februari, Nestheaters Amsterdam. Info: www.indenes.nl

In een internationaal dans- en performancefestival als Something Raw kun je alles verwachten. Dus ook een verweesd (levend!) scrotum dat in een keurig ingericht modeltreintjeslandschap door speelgoedsoldaatjes wordt omsingeld. Als God, in de persoon van een vrouwelijke chirurg, er een pistool op leegknalt, trekt het zich schielijk onder de grond terug.

Het is zomaar een scène uit de curieuze voorstelling How do you like my landscapevan Manah Depauw en Bernard van Eeghem. Leven, religie, oorlog, dood – in wisselende landschappen worden grote levensvragen aangestipt. Met dit hoogtepuntje opende het festival.

Vanavond valt het doek al weer, en ook het slot is fraai: Martin Nachbars Repeater portretteert een vader-zoonrelatie, uitgevoerd door Nachbar senior en junior. Soms heel herkenbaar, als vader en zoon een potje schaduwvoetballen of samen klusjes opknappen, soms abstract en ingetogen, ontstaat een beeld van woordeloze, maar niet vanzelfsprekende verbondenheid. Ontroerend, en niet alleen voor vaders en zonen.

Aandoenlijk is Pere Faura in Striptease. Een professionele stripper berekent haar optreden tot in detail; Faura – klein, bleek, kippenborst – lijkt maar wat aan te klungelen. De superieure ongenaakbaarheid van de stripper ontbreekt volledig aan zijn solo, die toch alle elementen van de striptease bevat, broeierige blikken, poses, sigaret. Dat Faura weet wat hij doet, blijkt als hij filosofische teksten over het fenomeen striptease illustreert met een hilarisch mime-dansje op video. Alleen duurt dit gedeelte te lang.

Dans komt in de voorstellingen van Something Raw nauwelijks voor, tenzij in een nogal melige of denigrerende context – ‘danspasjes’, een stuntelige line dance of andere flauwe grappen. Een uurtje theater kan heel goed zonder dans, maar het zou van volwassenheid getuigen als deze makers ophielden te parasiteren op het woord ‘dans’ als ze verwerpen wat daar doorgaans mee wordt bedoeld (een fysieke vaardigheid), en het gewoon een festival voor performancekunst zouden noemen.