Parelende, wat hautaine lach

Ingmar Bergman maakte actrice Eva Dahlbeck wereldberoemd met rollen in onder meer ‘Glimlach van een zomernacht’.

De Zweedse actrice Eva Dahlbeck is gisteren overleden. Dat heeft haar zoon bekendgemaakt. De 87-jarige Dahlbeck leed aan de ziekte van Alzheimer.

Als actrice is Dahlbeck vooral bekend geworden door de zes films waarin zij onder regie van Ingmar Bergman speelde: van Kvinnors Väntan (Wachtende vrouwen) uit 1952 tot aan de niet zo geslaagde komedie För att inte tala om alla dessa kvinnor (Om van de vrouwen maar te zwijgen) uit 1964. Betere films zaten tussen die beide in: Lessen in liefde (1954) en Nära Livet (Op de drempel van het leven, 1958). Voor die laatste film kreeg Dahlbeck samen met de andere vrouwelijke hoofdrolspeelsters, Bibi Andersson, Ingrid Thulin en Barbro Hiort af Ornäs, de prijs voor beste actrice op het filmfestival van Cannes.

Maar het is vooral Sommarnattens leende (Glimlach van een zomernacht, 1955) waarin Bergman een monument oprichtte voor de actrice met de blonde krullen en de parelende, ietwat meewarige, soms zelfs hautaine lach. In deze blijspelachtige komedie speelt Dahlbeck een gevierde actrice die door haar oude minnaar nog altijd wordt begeerd, maar die hem geraffineerd op afstand houdt tot het eind van de zomernacht.

Eva Dahlbeck begon in het theater na een opleiding aan de prestigieuze Dramatens elevskolan in Stockholm. In 1942 werd ze door Gustaf Molander voor haar eerste grote filmrol gevraagd, Rid i Natt!. Andere regisseurs met wie ze veel samenwerkte waren Hasse Ekman en Alf Sjöberg.

In de jaren zestig nam ze afscheid van toneel en film en ging ze schrijven: dertien romans tussen 1964 en 1999, gedichten en het scenario voor de film Yngsjömordet uit 1966. In 1970 was ze voor het laatst in een film te zien, Tintomara, naast de nieuwe Zweedse ster, Britt Ekland.