Op het oog gestoord

Corine de Ruiter.

‘Een behoorlijk antisociale jongen met trekken van psychopathie’. Dat zei Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht in deze krant en in EénVandaag over Joran van der Sloot. Ze voegde eraan toe dat je natuurlijk geen diagnose kunt stellen op basis van een tv-uitzending. Evengoed werden haar uitspraken door tientallen nieuwssites overgenomen.

Het Nederlands Instituut van Psychologen is niet blij met zulke beoordeling op afstand. Dat zegt Rosalinde Visser, stafmedewerker beroepsethiek van het NIP, op de wetenschapswebsite kennislink.nl. Het is tegen de beroepscode. “Ik vind dat je zulke uitspraken alleen kunt doen na gedegen onderzoek, waarbij je de betreffende persoon zelf als cliënt in behandeling hebt gehad”, voegt ze er aan de telefoon aan toe. En wat is de sanctie voor psychologen die zich daar niet aan houden? “Dat hangt ervan af of er een klacht is ingediend. Zolang dat niet zo is doen wij niets, behalve aangeven wat onze uitgangspunten zijn. Wij reageren ook niet zelf – kennislink belde mij op, zoals u mij nu ook opbelt.”

Zodra er een klacht wordt ingediend, volgt een procedure met hoor en wederhoor, aldus Visser. Is er in het recente verleden nog zo’n zaak geweest? “Dat geloof ik niet. Maar de uitspraak daarvan is niet openbaar, dus dat kan ik u ook niet zeggen.”