Ommekeer?

Met een overtuigende zege op Kroatië is het Nederlands elftal de voorbereiding op het EK voetbal goed begonnen. Ommekeer na een matige kwalificatiereeks?

Ben Wijnstekers, voormalig aanvoerder Nederlands elftal: „Het is voorbarig om nu te roepen dat Nederland titelkandidaat is, maar het is goed voor het vertrouwen dat deze moeilijke uitwedstrijd is gewonnen. Het spel tegen Kroatië was goed; de juiste spelers stonden op de juiste positie. En dan ontbraken nog Robin van Persie en Ruud van Nistelrooy. De les van de afgelopen jaren is dat je ervoor moet kiezen om spelers op die positie te laten spelen waar ze goed zijn. Anders moet je ze reserve zetten. Je moet keuzes maken: of je stelt Van Nistelrooy op of Klaas Jan Huntelaar. Tot nu toe heeft bondscoach Marco van Basten teveel gesjoemeld met opstellingen. Hij breide er te veel omheen. Je moet spelers niet opstellen, omdat ze zo nodig moeten spelen. Niet alle spelers waren vertrouwd met hun positie. Met een vaste opstelling kun je aan spelpatronen gaan werken.”

Jan van Halst, oud-profvoetballer, analyticus bij RTL Voetbal: „Om het een ommekeer te noemen, gaat te ver. Maar ik was aangenaam verrast. Het draaide weer, dat moet de spelers een goed gevoel hebben gegeven. Oranje had dit nodig. Tijdens de kwalificatiewedstrijden zaten spelers vaak gevangen in hun positie. Tegen Kroatië voelden ze zich vrijer. Er waren meer positiewisselingen; het spel was minder voorspelbaar. We zijn nu gelijk af van de discussie of Van der Vaart en Sneijder samen op het middenveld kunnen spelen. Het is een teken van kracht dat de bondscoach in overleg met de spelers de tactiek heeft veranderd [diepe spits met daarachter drie aanvallende en twee controlerende middenvelders]. En straks is Van Persie weer fit. Dan zou ik niet graag op zijn stoel willen zitten. Van der Vaart, Sneijder en Van Persie is misschien te veel van het goede. Nederland heeft veel creatieve spelers. Een luxeprobleem, maar je moet kiezen.”

John Rep, speelde voor Nederland twee WK-finales (1974 en 1978) en keek liever naar detectiveseries dan naar EK-kwalificatieduels Oranje: „Ik heb woensdag weer naar een Engelse detective gekeken. Ja, Dalziel en Pascoe. Oefenwedstrijden van Nederland of kwalificatieduels tegen Luxemburg gaan nergens om. Oranje is een goede ploeg, maar het spel was voorspelbaar en af en toe niet om aan te zien. Ik zag de hoogtepunten van de wedstrijd tegen Kroatië en las dat ze goed hebben gespeeld. Dat heeft me verrast. Iedereen stond op scherp: de spelers hebben veel kritiek gehad en Kroatië is een sterke tegenstander. Dit geeft hoop voor het EK. Dan kijk ik natuurlijk wel. Nederland zit in een zware poule, maar hoeft niet onder te doen voor Frankrijk of Italië. Van Nistelrooy is een wereldspits. Daarachter heb je heel goede spelers: Van der Vaart, Sneijder en vooral Van Persie. Gewoon alle drie opstellen, die kunnen goed samenspelen.”

Willy van de Kerkhof, oud-international: „Dit is een stap voorwaarts. Ik was verrast, want ik was niet enthousiast over het spel in de kwalificatiewedstrijden. Tegen Kroatië nam Nederland meer initiatief. De spelvreugde straalde van de spelers af. Dat heb ik een tijd gemist; het spel was plichtmatig en voorspelbaar. Bij de keuze voor een tactiek moet je uitgaan van de kwaliteit van de spelers. Het systeem met drie vrije middenvelders achter een diepe spits past bij dit Nederlands elftal. Misschien kan de bondscoach er nu een homogeen elftal van maken. Ik ben optimistisch. Nederland is zeker niet kansloos tegen Frankrijk en Italië.”

Wim Jonk, speelde in de jaren negentig 49 maal voor Oranje: „Het is een goede zaak dat er weer positief gevoetbald is. Oranje liep de laatste tijd niet over van zelfvertrouwen. De resultaten waren goed, maar het spel allerminst sprankelend. Nederland heeft veel kwaliteit, alleen moet het er wel een keer uitkomen. Dat was tegen Kroatië een beetje terug. Het is een luxe als je veel goede, creatieve spelers hebt, maar die moet je wel goed inpassen in het team. Aanvallend heeft Oranje veel goede spelers, verdedigend is het kwetsbaar. Ik ben zeer benieuwd hoe de verdediging zich tijdens het EK tegen Italië en Frankrijk houdt.”

    • Pieter de Vries