Minister wil journalist redden

De Afghaanse minister van Defensie, Abdul Rahim Wardak, die gisteren in Litouwen was voor een bijeenkomst van de NAVO, is naar huis gegaan met een „boodschap” van zijn Nederlandse collega Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie). Als het doodvonnis tegen de 23-jarige journalist Sayad Parwez Kambaksh uitgevoerd wordt, dan zal dat in het Westen „niet begrepen” worden.

De journalist zou een artikel over vrouwenrechten in de islam van internet hebben geprint. Een rechtbank veroordeelde hem vorige week ter dood wegens godslastering.

Hoe erg zal de Afghaanse regering het vinden als de uitvoering van die straf niet wordt begrepen? Had Van Middelkoop geen zwaardere sanctie in gedachten? De NAVO-missie in Afghanistan ter discussie stellen bijvoorbeeld? Nee, dat zou volgens de minister „een overreactie” zijn, omdat van de NAVO ook landen lid zijn die de doodstraf kennen, de Verenigde Staten bijvoorbeeld. „Je moet het wel in proportie zien.”

Maar ging het niet ook om het vergrijp zelf: belediging van de islam? Van Middelkoop: „Daarom heb ik ook krachtig geprotesteerd. Maar de Afghaanse regering is een wettig gekozen regering.”

Van Middelkoop had tegen zijn collega wel „in een tussenzin” gezegd dat de uitvoering van deze straf „de gemeenschappelijke zaak” van Nederland en Afghanistan zou schaden: het draagvlak voor de missie zou er minder worden.

De minister had al eerder een „belofte” gekregen van de Afghaanse president Hamid Karzai. Die zou een paar maanden geleden tegen Van Middelkoop hebben gezegd dat tijdens zijn presidentschap geen doodvonnissen meer voltrokken zouden worden. Dat was ná vonnissen die wel waren uitgevoerd. Van Middelkoop: „Ik ga hem aan zijn belofte houden.”