Maharishi Yogi: iedereen even rijk

Maharishi Yogi: iedereen even rijk Vlodrop, 9 febr. Iedereen in de wereld evenveel recht op welvaart – dat was het adagium van de deze week op 91-jarige leeftijd overleden Maharishi Mahesh Yogi. In het Limburgse Vlodrop waar het hoofdkwartier van de Beweging voor Wereldvrede van de Yogi is gevestigd, is te zijner nagedachtenis symbolisch voor elk land een schaaltje gevuld met munten, in gelijke hoeveelheden. De filosofie van de goeroe was dat de mens wordt geboren om te genieten. Transcendente meditatie was een van de ‘hulpmiddelen’ die de Maharishi Mahesh Yogi toepaste. Hij had, vooral in de jaren zestig en zeventig, grote aantrekkingskracht op Westerse kunstenaars. Om de verspreiding van zijn gedachtengoed te kunnen financieren bouwde hij een zakenimperium op, met handel in vastgoed en cosmetica. Foto Reuters A conference room with a table filled with cups with equal amounts of money for each country is seen at the house and headquarters of the Maharishi Mahesh Yogi in Vlodrop, southern Netherlands, February 7, 2008. Practitioners of the Transcendental meditation gathered at the Dutch home and international headquarters of Maharishi Mahesh Yogi on Thursday for a memorial and recalled the achievements of the late guru to the Beatles who brought transcendental meditation to the West. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS) REUTERS