kwesties@nrc.nl

Nostalgische man

De verschillen tussen de seksen zijn in de loop der tijd zo vervaagd, dat mannen met hun uiterlijk bezig zijn, en vrouwen met hun carrière. Nu kunnen mannen wel weer een stoer en ruig uiterlijk nastreven, ze jagen niet meer, terwijl hun vrouw voor de kinderen zorgt. Vrouwen zorgen tegenwoordig zelf voor brood op de plank, en zouden de mannen wel eens het gevoel kunnen geven dat ze minder nodig zijn. Een soort emotionele castratie. Is het nostalgie dat ze nu het borsthaar en de gezichtsbegroeiing ambiëren?

Wij gaan tegenwoordig met elkaar om als gelijkwaardige wezens, en dat is prettig. Wat doen een paar haren meer of minder ertoe? Als een mannelijker uiterlijk de trend wordt, is daar ook niets mis mee. Het gaat om het innerlijk, en de gemoedsrust.

Lily Kloots-Touwen

Heerlijke man

Het is heerlijk om man te zijn. Als man sta je nooit ergens alleen voor. Huis schilderen? Dierentuintje met de kids? Ziekte? Echte mannen laten prompt alles uit hun handen vallen om gehoor te geven aan de hulproep van een kameraad. Vrouwen begrijpen hier niets van.

Mannen houden wel van een beetje onderlinge competitie. Dat schept tenminste duidelijkheid over de orde in de groep. Onderzoek suggereert dat de mannen met hun initiële duw- en trekpartij om (groeps)leiderschap uiteindelijk veel productievere samenwerking oplevert dan de vrouwen die elkaar maar eindeloos aardig blijven zitten vinden. Prachtig.

Ook heerlijk is dat je als man niet oeverloos hoeft te zwetsen over je gevoelens. Ze zijn er wel degelijk en we ontkennen ze ook niet. Het is alleen zo dat een schouderklop of een welgeplaatst biertje gewoon veel beter werkt.

Echte mannen voelen dan ook maar weinig behoefte om mee te doen aan deze praatgroep over ‘echte mannen’ (ik schrijf dit stukje tegen mijn zin). Het idee dat wij een knots nodig zouden hebben, horen wij vriendelijk grinnikend aan. Beter gereedschap om het nageslacht een kans te geven was er destijds gewoon niet. Zodra dat wel beschikbaar kwam (speer, ploeg, mobiele telefoon) waren mannen er als de hanen bij om die onhandige einden hout in te ruilen.

Louis Huyskes

Foute man

Waarom voel ik mij toch zo aangetrokken door foute mannen? Mannen die onverstoorbaar hun eigen gang gaan, egoïsten zijn in bed en zich een dringende afspraak herinneren zodra ik over mijn gevoelens wil praten.

Goede mannen zijn veel beter voor veiligheid en kroost. Een duidelijk besef van verantwoordelijkheid, oog voor de gevoelens van anderen en bescheidenheid zijn deugden die er door twintig eeuwen christendom bij man en vrouw stevig ingeramd zijn. Maar helaas levert dat mannen op die in bed nog piekeren of ze alles wel goed doen en buiten bed vooral over de belastingaangifte en hun aanstaande promotie kunnen praten. Die geen vrienden hebben, maar relaties.

Daar kan ik trouwens jaloers op zijn. Die door-dik-en-dun vriendschap tussen wat ik dan maar even echte mannen noem. Want eigenlijk zijn echte mannen gewoon foute mannen.

Het valt me ook op dat die foute mannen veel beter met mijn kinderen om kunnen gaan dan goede mannen. Het is eenvoudiger, maar minder gemaakt.

Voor mij is het roer om. Ik wil een foute man. Met een foute auto, veel foute vrienden en liefst ook een lekker fout uiterlijk. Als ik over mijn gevoelens wil praten ga ik wel naar mijn viendinnen.

Vicky van Saeftinghe

Echte man

Ik heb een échte man, al vijfentwintig jaar. Hij is tweeënvijftig, niet zo heel groot, met een brede torso en iets te dikke buik. Zijn hoofd begint kaal te worden, maar dat compenseert hij met stoer getrimde snor en baard. Sinds kort draagt hij een bril met dun montuur.

Hij is kostwinner en leeft voor zijn werk. Onze drie kinderen en ik, we voelen ons niet tekort gedaan, ook al worden we daartoe gestimuleerd door de meewarige reacties uit onze omgeving. Mijn man ziet veel van de wereld en komt thuis met spannende verhalen. Daarmee verrijkt hij ons leven en verbreedt onze horizon. Ik deel zijn gevoel voor humor en niets werkt bevrijdender dan samen lachen. Hij houdt niet van gedichten en ook niet van voetbal. Als hij thuiskomt, heeft hij behoefte aan drie dingen: eten, rust en seks. In die volgorde. Het is heerlijk om te merken dat hij mijn kookkunst waardeert, dat hij zich thuis kan ontspannen en zich op zijn gemak voelt, en dat hij mij begeert.

Ja, ik heb een échte man.

Anne Fièn

Behaarde man

Na een periode van ruim vijfentwintig jaar heb ik besloten alleen verder te gaan. Mijn ex is een intelligente man. Hij besteedt niet veel aandacht aan zijn uiterlijk. Een pak met overhemd en stropdas draagt hij vrijwel nooit, maar hij heeft wel altijd een pet op zijn hoofd. Klussen in huis liet hij liever aan mij over. Een rijbewijs hadden we geen van beiden, dus ook geen auto. Zijn vrouwelijke kanten zijn goed ontwikkeld.

Mijn nieuwe vriend wijkt in veel opzichten af van het beeld dat ik had van een ideale partner. Hij is lager opgeleid, gaat het liefst drie keer per week naar de sportschool en vindt zijn spierkracht belangrijk. Hij is groot, heeft een brede borstkas en is goed behaard. Tot mijn eigen verassing geniet ik van zijn fysieke verschijning en zijn spierkracht. Een representatief uiterlijk telt voor hem, hij draagt overhemden en gaat regelmatig naar de kapper. Als we weggaan in zijn auto rijdt hij graag hard en stiekem vind ik dat heerlijk. Gelukkig kan ik ook bij hem terecht als het gaat om de inhoudelijke kant. Hij heeft een open geest en denkt over veel dingen na. Door hem heb ik een heel andere kant van de maatschappij leren kennen. Hij is werkzaam in een mannenwereld en ik kom uit de culturele sector.

Greet Schutte