KNVB in gesprek met Van Marwijk

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft gisteren een eerste gesprek gevoerd met Bert van Marwijk (55) over een eventueel contract als bondscoach en opvolger van Marco van Basten bij het Nederlands elftal.

Kesler bevestigde het onderhoud tegenover het persbureau ANP. Daarmee gaf hij toe dat de trainer van Feyenoord momenteel de belangrijkste kandidaat-bondscoach is. Eerder deze week had Kesler berichten over vergaande belangstelling voor Van Marwijk nog voorbarig genoemd.

Het gesprek van gisteren had volgens Kesler een oriënterend karakter. „Na het weekeinde laten we elkaar weten of we volgende week opnieuw om de tafel gaan zitten”, aldus de KNVB-directeur.

Van Marwijk kon in gesprek treden met de voetbalbond, omdat hij een clausule in zijn contract heeft laten opnemen, dat hij Feyenoord kan verlaten bij een aanbieding om bondscoach te worden. Van Basten legt na het Europees kampioenschap deze zomer zijn functie als trainer van Oranje neer.

Naast Van Marwijk zou oud-international Frank de Boer bij de KNVB in beeld zijn als assistent-bondscoach. Kesler wilde daar gisteren niets over zeggen. „We willen de weg in de juiste volgorde bewandelen. Eerst een hoofdcoach aanstellen en dan zijn assistenten.”

Van Marwijk keerde afgelopen zomer terug als trainer van Feyenoord. Toen het gerucht ging dat Van Marwijk in beeld was bij Oranje, liet de Feyenoord-leiding weten hem niet kwijt te willen.

Guus Hiddink was voor de KNVB de eerste kandidaat, maar de bondscoach van Rusland liet weten dat hij niet beschikbaar was. Vervolgens kwam Van Marwijk in beeld. Mede dankzij zijn dienstverband bij de Duitse club Borussia Dortmund heeft Van Marwijk volgens de KNVB de vereiste internationale ervaring.