In de genen

Vader Gerard (rechts) en zoon Gerald met een modelbouwvliegtuig. 20/1/2008 Foto Freddy Rikken Vader en zoon Rutten Oirschot met straalmodel F16 Rikken, Freddy

Als schooljongen staarde Gerard Rutten (64) naar de luidruchtige militaire vliegtuigen die het luchtruim boven de Nijmeegse Ooypolder als oefengebied gebruikten, werd lid van een luchtvaartclub en bouwde er van balsa en papier zijn eerste zweeftoestellen. Verhuisde naar Zuid-Afrika en maakte daar een doorstart nadat zijn vrouw een – nog steeds niet teruggebracht – bibliotheekboek over modelbouw meebracht. Terug in Nederland kwam de passie voor het bouwen en vliegen met schaalmodellen pas goed op gang. Het ene na het andere prachtvliegtuig kwam uit de professioneel uitgeruste bouwplek tevoorschijn, er werd op landelijk en internationaal nivo aan wedstrijden meegedaan. Met als hoogtepunt een zesde plaats op het WK in Canada. Gerald (34) had al vroeg een grote belangstelling voor techniek en bestuurde op zijn veertiende een door vader gebouwd toestelletje. Bewaard nog steeds de brokstukken van het eerste, eigenhandig vervaardigde en vervolgens om zeep geholpen schaalmodel. Ging naar de school voor vliegtuigtechniek en volgde later een geslaagde opleiding tot beroepspiloot. Doet ook en eveneens succesvol mee aan wedstrijden waar ook zijn vader te bewonderen is. Werd vierde op een WK. Met straalvliegtuigen die zijn voorzien van een eigenhandig gebouwde turbine. Vader ziet in zijn zoon een toekomstige wereldkampioen, Gerald vindt dat zijn vader last heeft van overdrijven bij het geven van aanwijzigingen.

Dit is aflevering zes van een serie over familiebanden in de sport.