Impliciete steunbetuiging Bush voor oud-rivaal McCain

Zonder diens naam te noemen heeft de Amerikaanse president Bush zijn steun uitgesproken voor de nominatie van senator John McCain als de Republikeinse presidentskandidaat. Bush sprak gisteren op CPAC, een jaarlijks driedaags samenzijn van conservatieve actiegroepen in Washington.

Donderdag, op de openingsdag van CPAC, kondigde McCains meest directe rivaal Mitt Romney aan de race te staken – waarmee de nominatie van McCain zo goed als vast kwam te staan.

In 2000 was het Bush die McCain versloeg in de Republikeinse voorverkiezingsrace. McCain was toen ook al niet populair op de rechtervleugel van de partij, die hem niet conservatief genoeg acht. Bush gisteren: „We hebben goede debatten gehad en binnenkort zullen we ook een kandidaat hebben die de conservatieve zaak zal verdedigen, tijdens deze verkiezingen en daarna. Ik ben er absoluut zeker van dat we, met jullie hulp, een persoon zullen kiezen die onze idealen verdedigt.”

Verder vertelde hij het publiek dat „de inzet in november hoog is. Dit zijn belangrijke verkiezingen. [..] Dus laten we doorgaan en strijden voor de overwinning en het Witte Huis in 2008 behouden.”

Bush greep zijn speech ook aan om zijn eigen presidentschap te verdedigen. Op economisch vlak roemde hij de 52 maanden van onafgebroken banengroei – die pas net tot een eind is gekomen. Ook bracht hij zijn veto’s tegen de federale financiering van stamcelonderzoek in herinnering.

Over de oorlog in Irak zei hij dat het sturen van extra troepen goed heeft uitgepakt. „Ook al is de in Irak geboekte vooruitgang fragiel en hebben we nog zware dagen voor de boeg; de vijand weet dat ze aan de verkeerde kant van de gebeurtenissen staat.”

Gisteren maakte persbureau AP een peiling bekend waarin het waarderingscijfer van Bush tot 30 procent was gedaald. Toen de impopulaire president gisteren tijdens CPAC opkwam, scandeerde het publiek enthousiast: „Nog vier jaar! Nog vier jaar!” (AP)

Meer over de Amerikaanse voorverkiezingen vandaag in het Zaterdags Bijvoegsel (pagina 6).