Hongarije: aanslag op parlementariërs

In Hongarije hebben onbekenden gisteren in vijf verschillende provinciesteden molotovcocktails gegooid naar de huizen van vijf parlementariërs van de regerende Hongaarse Socialistische Partij MSzP. Niemand werd gewond, maar één van de aanslagen veroorzaakte wel aanzienlijke schade.

De vijf parlementariërs wonen in de steden Cegléd, Dunaújváros, Göd, Kunhegyes en Rácalmás. De Hongaarse recherche beschouwt de aanslagen als „terroristische acties”.

De MSzP zelf denkt dat de aanslagen te maken hebben met de parlementaire stemming, maandag, over impopulaire hervormingen in de gezondheidszorg. Volgens Ildiko Lendvai, leidster van de socialistische fractie in het parlement, zijn parlementariërs van haar partij, onder wie zij zelf, in brieven en anonieme telefoontjes bedreigd en hebben ze enveloppen ontvangen met onbekende poedertjes en boodschappen om niet voor de hervorming van de gezondheidszorg te stemmen. Volgens Lendvai sterken de bedreigingen de partij alleen maar in haar voornemen de hervorming door te zetten.

Volgens critici zullen de eigen bijdragen die worden geïntroduceerd de gezondheidszorg voor ouderen en armen te duur maken. President László Sólyom sprak in december nog een veto uit over de wet. Hij eiste opheldering van de regering over diverse punten van de wet, stelde dat die veel vragen onbeantwoord liet, vond dat er voor de hervormingen meer politieke en sociale consensus nodig was en vond dat de gevolgen van de hervorming „niet te berekenen” waren.

De socialistische premier Ferenc Gyurcsány en zijn links-liberale coalitiepartners vinden de hervorming nodig, onder meer om investeringen in de gezondheidszorg aan te trekken. AP)