Holleeder in cel gearresteerd voor moord

Willem Holleeder is gisteren in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Joegoslavische drugshandelaar Serge Miranovic, twee jaar geleden.

Holleeder zit op dit moment een gevangenisstraf uit van negen jaar wegens afpersing. Hij werd daarvoor eind vorig jaar veroordeeld.

Justitie heeft naast Holleeder nog twee mannen aangehouden in dezelfde zaak. Het gaat om de 51-jarige Joegoslaaf Milos P., veroordeeld wegens drugshandel, en om Maruf M., een 52-jarige Bosniër die met Holleeder is veroordeeld voor de afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra.

M., alias Paja, hoorde deze week acht jaar cel tegen zich eisen voor zijn rol bij een mislukte aanslag in 2000 op Cor van Hout, indertijd met Holleeder een van de ontvoerders van Freddy Heineken.

Milos P., die afgelopen dinsdag in afwachting van de behandeling van hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam werd vrijgelaten, is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ook Maruf M. is in voorlopige hechtenis genomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog een vierde verdachte op het oog die betrokken is bij de moord op Miranovic, op 12 januari 2006 in Montenegro. Het gaat om de Serviër Luka B., die vorig jaar in Servië werd aangehouden voor een andere zaak. Probleem voor de Nederlandse autoriteiten is dat Servië geen eigen onderdanen uitlevert.

Het is niet duidelijk wat de rol van Luka B. is geweest. Bronnen die het dossier kennen beamen dat er telefonisch contact is geweest tussen Maruf M. en Luka B., vlak voor en na de moord op Miranovic. Ook is Luka B. na de moord in Nederland gezien met Holleeder en M. en beschikte B. op het moment dat hij per trein het land wilde verlaten over een groot bedrag aan contant geld.

Naast deze informatie beschikt het Openbaar Ministerie over de verklaringen van een voormalig politieman uit Servië die meer zou weten over de moord op Miranovic en de betrokkenheid van Holleeder en zijn medeverdachten.