Holleeder bleef opeens thuis

Willem Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij moord op drugshandelaar Miranovic. Vreesde Holleeder oplaaien van de strijd in de onderwereld?

In het najaar van 2005 observeert de Nationale Recherche een opmerkelijke gedragswijziging van Willem Holleeder. De normaal gesproken zeer actieve Heinekenontvoerder komt van de ene op de andere dag nauwelijks nog de deur uit van zijn woning aan de Langestraat in Wassenaar. Dat gebeurt nadat hij via de telefoon van zijn vriend Maruf M. te horen had gekregen dat hij zich koest moet houden.

In verband met de afpersing en moord van onderwereldbankier en vastgoedhandelaar Willem Endstra worden Holleeder en een aantal medeverdachten, onder wie Maruf M., dat najaar intensief geobserveerd. Hun telefoons worden permanent afgeluisterd.

Voor wie houdt Holleeder zich schuil? Helemaal zeker weten justitie en politie het niet, maar geopperd wordt dat het verband houdt met de vrijlating van Serge Miranovic, zo vertellen bronnen veel later. Deze Joegoslavische drugshandelaar kwam in september vrij .

Miranovic is een achterneef van de Joegoslavische topcrimineel Jotcha J. en wordt gezien als een van zijn adjudanten. Kennelijk vreest Holleeder dat een van de oude conflicten in de Amsterdamse onderwereld weer oplaait met het vrijkomen van Miranovic.

Dat de spanning groeit, blijkt in november van dat jaar als binnen een week vier bekende figuren uit het Amsterdamse milieu worden geliquideerd. Onder hen niemand minder dan John Mieremet, met wie Holleeder een keiharde strijd voerde over de controle van de vele miljoenen die door de onderwereld waren belegd bij Willem Endstra. Of de moord op Mieremet is gepleegd in opdracht van Holleeder, wordt op dit moment onderzocht. Er zijn aanwijzingen voor, maar onvoldoende hard om Holleeder in staat van beschuldiging te stellen.

Na die bloedige week in november 2005 keert de rust terug. Maar dat is schijn. Op 12 januari 2006 wordt Serge Miranovic voor zijn woning in Montenegro met kogels doorzeefd.

Na telefonisch contact tussen Maruf M. en de in Servië woonachtige crimineel Luka B. ontstaat het vermoeden dat Maruf M. is betrokken bij deze moordaanslag. En daarmee komt ook Holleeder in beeld, want Maruf M. geldt als een van zijn handlangers.

Die veronderstelling werd eind vorig jaar onderschreven door de rechtbank in Haarlem., die M. en Holleeder veroordeelde voor de afpersing van Willem Endstra.

En nu verdenkt het Openbaar Ministerie beide mannen dus formeel van de moord op Miranovic. Daarmee is een nieuwe stap gezet in de vervolging van Willem Holleeder wegens zijn rol in de bloedige oorlog in de Amsterdamse onderwereld, die eind 1999 begon. Tijdens het recente proces tegen Holleeder wegens afpersing werd duidelijk dat die oorlog onder meer draaide om de controle over criminele beleggingen bij onderwereldbankier Willem Endstra.

Het moordonderzoek naar Miranovic leidt in de richting van een conflict tussen Holleeder en de crimineel Jotcha J., de achterneef van Miranovic. Als die zaak voor de rechter komt, vallen er weer wat stukjes op hun plaats van de puzzel die Holleeders rol en positie in de onderwereld is.

Meer over het proces op www.nrc.nl/holleeder