‘Hoe heette hij? Mörgele? Nee, Mengele.’

De president van Zwitserland, de liberaal Pascal Couchepin, staat bekend om zijn scherpe tong. Als er problemen komen, kan hij altijd zeggen dat het om een ‘verspreking’ ging. Maar nooit eerder heeft hij een vakantie onderbroken om dat te doen. Ditmaal joeg hij dan ook ’s lands grootste partij, de rechts- populistische SVP, in de gordijnen.

Vorige week besprak hij in een parlementaire commissie, achter gesloten deuren, wetenschappelijk onderzoek op mensen. Hij pleitte voor heldere wetgeving, om excessen te voorkomen. Excessen zoals van die nazi-dokter, dat monster van Auschwitz… „Eh, hoe heette die dokter ook weer?” vroeg Couchepin, „Mörgele?” Nee, zei een buurman, „Mengele.”

Volgens de SVP zei Couchepin dit expres. Eén van de SVP-parlementariërs heet Christoph Mörgeli. Dus bracht de SVP het incident meteen naar buiten. Mörgeli, die net het voormalige concentratiekamp Buchenwald bezocht, zei: „Hij beledigt niet alleen mij, maar ook Mengele’s slachtoffers.”

Sommigen herinnerden zich dat Couchepin destijds tegen Zwitserse herstelbetalingen aan joodse nabestaanden was. En dat hij, toen SVP-leider Christoph Blocher in december niet werd herkozen als minister, had gezegd dat niemand onmisbaar was, „zelfs de Duce niet”.

Sinds Blocher minister-af is en de SVP uit de regering stapte, zoekt de partij naarstig naar stokken om de regering mee te slaan. De partij wil de kiezers tonen dat het nuttiger is om in de oppositie te zitten. Het probleem is: in de regering voerde de SVP al zo hard oppositie, dat niemand nu het verschil ziet.

De president bood excuus aan, maar de SVP weet van geen ophouden meer: „Couchepin is als president onacceptabel.”