Handelaar Jérôme Kerviel zit weer vast

Jérôme Kerviel, de handelaar die de Franse bank Société Générale 4,9 miljard euro verlies bezorgde, is gisteren opnieuw opgepakt. De Franse justitie wil onder meer voorkomen dat Kerviel in contract treedt met mogelijke handlangers.

Gisteren werd bekend dat de politie in Parijs sinds donderdag een tweede handelaar verhoort om vast te stellen of deze met Kerviel samenwerkte. Daarmee heeft het onderzoek naar het grootste bankverlies dat een handelaar ooit veroorzaakte een wending genomen. Bestuursvoorzitter Daniel Bouton van Société Générale verdedigde de afgelopen weken de stelling dat de 31-jarige Kerviel er in zijn eentje in was geslaagd de interne controles van de bank te omzeilen.

De mogelijke handlanger zou een medewerker zijn van effectenmakelaar Newedge, die gedeeltelijk in handen is van Société Générale. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times, die de betrokkene identificeert als Moussa Bakir, zou Kerviel veel van zijn handelingen via deze bevriende relatie hebben laten lopen. Het Franse dagblad Le Monde citeerde gisteren een e-mail uit november 2007, waarin de medewerker Kerviel verzekert dat de handelaar „niet tegen de wet gehandeld heeft”.

Kerviel blijkt sinds 2005 valse handelingen te hebben uitgevoerd om meer speelruimte op de markt te krijgen. Begin dit jaar zette hij op een dalende markt het voortbestaan van de bank op het spel door voor 50 miljard euro posities in te nemen.

Na zijn ontmaskering medio januari en de verkoop van zijn posities leed de bank 6,3 miljard euro verlies. Dat werd verzacht doordat Kerviel eind 2007 ook 1,4 miljard winst bleek te hebben verborgen.