Grootse viering 50ste Grammy’s

Wie was de oudste zangeres die een Grammy won? Elizabeth Cotton, 90 jaar oud. Wie was de jongste? LeAnn Rimes, 14 jaar oud. Wie won de meeste Grammy Awards in de jaren tachtig? Producer Quincy Jones (14) die daarmee Michael Jackson versloeg.

De Grammy Awards bestaan vijftig jaar – en dat wordt groots gevierd, ook in de Amerikaanse media. De quiz op de website van muziektijdschrift Billboard is slechts één voorbeeld.

Tientallen artiesten zullen zondag aantreden in Los Angeles, waar de belangrijkste muziekprijs wordt uitgereikt. De jubileumshow wordt gedomineerd door grote namen; de relatief jonge rockband Daughtry vreest dat, mochten zij een van hun vier nominaties verzilveren, zij daarom niet op televisie te zien zullen zijn. „Maar we zijn al blij dat we er bij mogen zijn”, zeiden ze nederig tegen persbureau AP.

Vooruitstrevend is de jury van de National Academy of Recording Arts & Sciences nooit geweest. In 1979, het jaar van de punk, ging de grootste prijzen naar brave popmuzikanten als The Doobie Brothers en Billy Joel. In 2003 ging een hiphopgroep, Outkast, er voor het eerst met de belangrijkste prijs vandoor. Toen was hiphop al in iedere huiskamer doorgedrongen.

Naar progressieve artiesten gaan de Grammy’s dus bij voorkeur niet. Niet voor niets worden de prijzen gekscherend de Grannie’s (oma’s) genoemd. John Fogerty, de 62-jarige zanger van de legendarische band Creedence Clearwater Revival, verklaarde deze week: „In mijn tijd kreeg geen van de mensen die ik goed vond een prijs.” Fogerty zal voor het eerst optreden tijdens een Grammy-uitreiking.

De Grammy’s worden sinds 1957 toegekend door de National Academy of Recording Arts & Sciences. De jury bestaat uit artiesten, muzikanten en professionele muziektechnici. Dit jaar is de Amerikaanse rapper/producer Kanye West de grote kanshebber met acht nominaties. De Britse soulzangeres Amy Winehouse heeft er zes, maar zij zal niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Het Amerikaanse consulaat in Londen had de zangeres, die kampt met een drugs- en drankverslaving en in een afkickkliniek verblijft, in eerste instantie een visum geweigerd. Toen het visum toch werd afgegeven, vond Winehouse het te laat om alsnog te vertrekken. Mogelijk zal ze toch aanwezig zijn en zingen, via een satelliet vanuit een studio in Londen.

Doe de Grammyquiz op www.billboard.com