Groenendijk: perfecte verteller

Cabaret Na de wedstrijd, door Richard Groenendijk. Gezien: 8/2 in oude Luxor, Rotterdam. Tournee t/m 17/5 en volgend seizoen. Inl. 020-6846783, www.richardgroenendijk.nl

Met een groep geestelijk gehandicapten, als vrijwilliger, naar de Efteling. Met andere bekende Nederlanders naar Argentinië voor het tv-programma Wie is de mol? Met een stoere schoolvriend achter de meiden aan in Salou. En nog het een en ander. Alles wat Richard Groenendijk vorige week, vorig jaar of veel langer geleden heeft meegemaakt, leent zich voor een vrolijk verhaal. Of minder vrolijk, als hij op sobere toon een oorlogsepisode voordraagt uit zijn geboortestreek Goeree-Overflakkee.

„Ik ben een verhalenverteller”, zegt hij. Ook zijn nieuwe programma Na de wedstrijd, dat gisteravond in première ging, is een voorstelling vol verhalen die een hoogst authentieke indruk maken. Nou ja, hij wil „de waarheid wel eens wat aantrekkelijker maken” – en zodoende maakt hij een bazige tante misschien net iets lelijker, en dus kleurrijker, dan ze in werkelijkheid is. Maar dat maakt hem alleen maar vermakelijker.

Groenendijk, die zich tien jaar geleden voor het eerst als cabaretier manifesteerde, heeft jarenlang niet precies geweten wat hij met zijn evidente entertainerstalent moest doen. Hij wist zo zeker dat hij een plaats op de podia verdiende – en was zo misnoegd over het uitblijven van de definitieve erkenning – dat zijn optreden steevast iets ongemakkelijks had. Tot hij die kramp in zijn vorige programma, De adem van de nachtchinees, eindelijk van zich af wist te schudden. Hij bleef, zo te zien, dichter bij zichzelf dan ooit. En toen bleek zijn beeldende verteltrant zijn grootste talent te zijn, samen met zijn alerte reacties op alles wat hij bij het publiek weet los te maken.

Geen wonder dat Groenendijk in Na de wedstrijd, waarvoor hij samen met zijn regisseur Dennis van Galen de teksten schreef, op ditzelfde pad verder gaat. Zijn terrein lijkt nog lang niet afgegraasd.