Georgisch aanbod Abchazië

Georgië is bereid de economische blokkade van de separatistische regio Abchazië op te heffen. Dat heeft gisteren de Georgische minister die is belast met de onderhandelingen met de separatisten, Temoer Iakobasjvili, gezegd.

Iakobasjvili zei niet welke voorwaarden Georgië verbindt aan het opheffen van het embargo. Georgië heeft dergelijke voorstellen al eerder gedaan, maar steeds geëist dat Abchazië in ruil zijn zelfuitgeroepen (en door niemand erkende) onafhankelijkheid opgeeft. Omdat ze dat niet willen, hebben de Abchaziërs de Georgische voorstellen steeds afgewezen.

Iakobasjvili, die pas sinds een maand minister van Herintegratie is, sloeg een toon aan die beduidend gematigder is dan die welke de Abchaziërs gewend zijn van de Georgische president, Michail Saakasjvili. Deze beloofde aan het begin van zijn eerste termijn als president dat hij het Georgische gezag over het weggelopen Abchazië zou herstellen. Volgens Iakobasjvili zijn er in het overleg met de Abchaziërs „geen taboes: noch de sancties, noch de spoorlijn”. De spoorlijn tussen de Georgische hoofdstad Tbilisi en de Abchazische hoofdstad Soechoemi wordt niet meer gebruikt sinds de oorlog waarmee de Abchaziërs zich begin jaren negentig met Russische hulp losvochten van Georgië.

Algemeen wordt het aanbod van Iakobasjvili in verband gebracht met de kwestie-Kosovo, dat zich waarschijnlijk later deze maand onafhankelijk verklaart, tegen de zin van het land waar het deel van uitmaakt, Servië. Als het Westen die onafhankelijkheid erkent, zullen gebieden als Abchazië en Zuid-Ossetië, dat zich ook van Georgië heeft losgevochten, hun inspanningen om hun ‘onafhankelijkheid’ erkend te krijgen, intensiveren. (Reuters)