Film Voorkeur

Greyfriars Bobby (Don Chaffey, 1961, VS). Disneyfilm over bijzondere hond die in Victoriaans Engeland de wacht houdt bij het graf van zijn baas. België 1, 14.30-16.00u.

Ørnens øye / Het oog van de adelaar (Peter Flinth, 1997, DK). Grootscheepse middeleeuwse avonturenfilm met een inventieve koningszoon, goede en slechte ridders en een reddende arend. Ned. 3, 15.00-16.20u.

High School High (Hart Bochner, 1996, VS). Jon Lovitz is de idealistische leraar op een achterstandsschool in kluchtige parodie met venijnige kantjes. Veel grappen die niet politiek correct zijn. Met Louise Fletcher als schoolhoofd. Veronica, 18.50-20.30u.

The Butterfly Effect (Eric Bress en J. Mackye Gruber, 2004, VS). Variant op The Sixth Sense verhaalt over jongen die ontdekt dat hij in de tijd kan reizen als hij zich inleeft in zijn herinneringen en terugdenkt aan traumatische gebeurtenissen. Film waarover je na afloop wilt doorpraten omdat hij toch de fantasie prikkelt. Net5, 20.30-22.35u.

The Score (Frank Oz, 2001, VS). Mechanische thriller, van de geestelijk vader van Miss Piggy, over de perfecte kluisroof trakteert op drie matadoren: Edward Norton, Robert De Niro en Marlon Brando. Veronica, 20.30-22.55u.

Bullet Boy (Saul Dibb, 2004, GB). Speelfilmdebuut van voormalig documentairemaker speelt zich af in Oost-Londen, in een voornamelijk door zwarten bevolkte achterstandswijk. Als Ricky wordt vrijgelaten uit de jeugdgevangenis en zijn leven hoopt te beteren, krijgt hij al snel een pistool in z’n handen gedrukt. Dan komt hij terecht in een vendetta . MTV, 22.00-23.45u.

AVP: Alien vs. Predator (Paul W.S. Anderson, 2004, VS/D/CDN/CZ/GB). De twee ‘topmerken’ van studio 20th Century Fox – Alien en Predator – gaan elkaar te lijf in een film die teruggrijpt op de sf-film uit de jaren vijftig, toen het genre nog de B-status had. Wat Alien en The Predator zo bijzonder maakte – zo min mogelijk van de monsters laten zien – is de regisseur volledig ontgaan. Hier krijgen ze al snel een gezicht, en wat voor gezicht: de Predator heeft lachwekkende dreadlocks. RTL5, 20.30-22.10u.

Osama (Siddiq Barmak, 2003, AFG/NL/J/IRL/IR). Poëtische en pamflettistische beelden uit het leven van een meisje dat alleen kan overleven als ze zich als jongen verkleedt om te kunnen werken en voor haar familie te zorgen. De vermomming is geen bevrijding. Maar in een vader- en ook verder manloos huishouden van drie generaties vrouwen ben je in Afghanistan onder de Talibaan helemaal niets. Vrouwen mogen alleen naar buiten onder begeleiding van een man en werken mogen ze helemaal niet. België 2, 21.25-22.45u.

Payback (Brian Helgeland, 1999, VS). Door hoofdrolspeler Mel Gibson geproduceerde, even harde als amorele misdaadfilm is op hetzelfde boek (The Hunter van Richard Stark) gebaseerd als John Boormans klassieker Point Blank. Gibsons solo-vendetta tegen een misdaadsyndicaat is wel bezienswaardig vormgegeven. Veronica, 22.55-0.50u.

Duel at Diablo (Ralph Nelson, 1966, VS). James Garner en Sidney Poiter vechten in degelijke, harde western zij aan zij tegen de Apaches. Garner wil wraak nemen op de soldaat die zijn indiaanse vrouw vermoordde en scalpeerde en stuit hierbij op gevangengehouden Bibi Andersson. Het groepje cavaleristen, gemengd met burgers, wordt door de indianen Diablo Canyon in gelokt. BBC2, 1.00-2.40u.