Film Voorkeur

The Last Unicorn (Arthur Rankin jr. , Jules Bass, 1982, VS). De geest van Tolkien en flower power waart rond in tekenfilm die een relatief geraffineerd verhaal vertelt over een bevallige eenhoorn die gevangen soortgenoten probeert te bevrijden. Met de stemmen van o.a. Alan Arkin, Jeff Bridges, Mia Farrow en Christopher Lee. België 2, 14.00-15.20u.

When Zachary Beaver Came to Town (John Schultz, 2003, VS). Slice of life-jeugdfilm speelt zich af in Granger, Texas, waar op een dag een zeer dik jongetje komt wonen dat vriendschap sluit met de jonge Toby. Ned. 3, 15.35-16.50u.

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Succesvolle lichtgewichtkomedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige New Yorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. Ook met John Candy. Net 5, 17.30-19.35u.

Polleke (Ineke Houtman, 2003, NL). Zowel vertederende als spannende verfilming van boek van Guus Kuijer over een eigengereid meisje van elf, een variant op Romeo en Julia. Polleke is verliefd op Mimoen, maar die mag van zijn familie niet met haar omgaan, omdat hij met een Marokkaans meisje moet trouwen. Met Liv Stig, Mamoun Elyounoussi en Halina Reijn. Ned. 3, 19.00-20.40u.

The Woman in Red (Gene Wilder, 1984, VS). Amerikaanse remake van Un éléphant ça trompe énormément reduceert Franse galgenhumor tot de erotische midlifecrisis van een kantoorfrik (Gene Wilder). Ook met Kelly LeBrock en Stevie Wonders I Just Called To Say I Love You. RTL8, 20.25-22.00u.

Braveheart (Mel Gibson, 1995, VS). Tweede filmregie van acteur Gibson is een met Oscar voor beste film bekroond, spectaculair verstrooiend epos over de 13de-eeuwse Schotse rebel en vrijheidsstrijder William Wallace (Gibson zelf). Ook met Sophie Marceau. RTL7, 22.10-1.20u.

Mama is boos! (Ruud van Hemert, 1986, NL). Vervolg op Schatjes! is andermaal een hectische en groteske komedie over haat in gezinsverband. Geert de Jong voert een guerrilla tegen overspelige Peter Faber, met de kinderen als inzet. Ook met Adelheid Roosen en Rijk de Gooijer. SBS6, 23.15-1.10u.

The Addams Family (Barry Sonnenfeld, 1991, VS). Succesrijke griezelkomedie is officieel niet gebaseerd op de tv-serie uit de jaren zestig maar op de cartoons van Charles Addams uit de jaren dertig. Pretendeert niets meer te zijn dan vrijblijvende nonsens. Met Raul Julia en Anjelica Huston als pa en ma. Veronica, 0.00-1.50u.

Help! (Richard Lester, 1965, GB). De eerste Beatles-film A Hard Day’s Night (1964) was zo’n groot succes dat regisseur Richard Lester het jaar erop meteen een tweede, nog idiotere film met het viertal maakte. Dit keer in kleur en merendeels op exotische locaties opgenomen. Met naast de titelsong onder meer You’re Gonna Lose That Girl en You’ve Got to Hide Your Love Away. Verhaaltje heeft van doen met jacht op een van Ringo’s ringen. Ned. 2, 0.15-2.05u.

Bullets over Broadway (Woody Allen, 1994, VS). In zijn 23ste film zet Allen acteurs te kijk als egocentrische monsters en speelt hij een geraffineerd spel met clichés van in de jaren dertig populaire genres als de harde gangsterfilm en de backstagekomedie. In het New York van de jaren twintig is Joe Vitirelli een maffiabaas, John Cusack een noodlijdende theaterregisseur, Jennifer Tilly een dom revuemeisje en Dianne Wiest een uitgerangeerde diva. België 2, 0.40-2.20u.

Éloge de l’amour (Jean-Luc Godard, 2001, F/CH). De film die in 2002 de terugkeer na zeventien jaar van Godard in de Nederlandse bioscopen markeerde, laat zich bekijken als een cursus Godard voor beginners. Aan de hand van het tragische levensverhaal van een actrice, jongleert Godard met filmtaal (het heden in zwart-wit, het verleden in kleur en op video) en refereert hij steeds aan geschiedenis, filosofie, politiek, film en literatuur. BBC2, 4.25-6.00u.