Film van de dag

Kameraden in de pub, scène uit Last Orders (Fred Schepisi, 2001). LAST ORDERS, David Hemmings, Tom Courtenay, Bob Hoskins, Michael Caine, Ray Winstone, 2001 Sony Pictures/Everett Collectio

Last Orders. Gelijknamige, met Booker Prize bekroonde roman van Graham Swift lag ten grondslag aan intelligente, voorbeeldig gespeelde ensemblefilm waarin vier oude pubkameraden, van wie zojuist een gezamenlijke vriend is gestorven, terugblikken op hun leven, liefdes en vriendschap, op weg naar Margate om de as van hun overleden vriend uit te strooien in zee. Continue flashbacks laten de belangrijkste gebeurtenissen uit hun levens zien, vanaf de jaren dertig, via de Tweede Wereldoorlog, tot en met het heden – de late jaren tachtig. De weemoedige film (en het boek) gaat over de buitengewone levens van ‘gewone’ mensen. Met Michael Caine, Tom Courtenay, Bob Hoskins, David Hemmings en een belangrijke bijrol voor Helen Mirren als de vrouw van Jack (Caine) op wie Ray (Hoskins) al jaren heimelijk verliefd is. Vreemd genoeg nooit in de Nederlandse bioscoop uitgebracht.(Fred Schepisi, 2001, GB/D), BBC1, 0.20-2.05u.André Waardenburg