Film van de dag

Henry Fonda en Charles Bronson (rechts) in een scène uit Once Upon a Time in the West (C’era una volta il West).

Once Upon a Time in the West. Sergio Leones klassieke opening is tien minuten puur genot. In deze sequentie, volgens een criticus Leone’s ode aan het menselijk gezicht, worden belangrijke bijrollen gespeeld door een vlieg, een hinderlijk piepende windmolen en het regelmatige, maar nerveus makende getik van regendruppels op een zwarte cowboyhoed. Twee mannen wachten bij een verlaten station op de trein. Leone wisselt extreme close-ups af met weidse shots van het barre landschap. De spanning is om te snijden, terwijl Leone de tijd meer en meer oprekt tot bijna ondraaglijke proporties. Niet alleen de opening is klassiek, alles is meesterlijk in Leone’s, samen met Bernardo Bertolucci en Dario Argento geschreven, kritiek op de Amerikaanse vooruitgangsgedachte. De beroemde muziek, inclusief hartverscheurende harmonica, is van Ennio Morricone. Met Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale.(Sergio Leone, I/VS), Ned. 3, 23.25-2.40u.André Waardenburg