Einde van stakingen schrijvers verwacht

Terwijl de schrijversstaking na dit weekeinde waarschijnlijk voorbij is, maken de producenten van films en tv-series zich ernstig zorgen over een dreigende staking van acteurs.

Stakende scenaristen namen de afgelopen dagen afscheid van elkaar bij de ingang van de Disney studio’s waar ze sinds 5 november voortdurend hebben gepost. „Ik ga de voorstellen dit weekeind rustig lezen voor ik een beslissing neem”, zei Jim Kouf (scenarist van o.a. National Treasure en Rush Hour) tegen het vakblad Variety. Hij wil niet te haastig instemmen met een contract na alles wat hij en zijn collega’s de afgelopen maanden hebben doorstaan. Door de staking hebben veel schrijvers amper inkomsten gehad.

De schrijversbond heeft deze week gesleuteld aan de formulering van het akkoord waarbij schrijvers onder meer een percentage krijgen van de opbrengst van tv-series en films op internet. Naar verwachting zal dit een belangrijker bron van inkomsten worden dan herhalingen op tv-stations. Bij schrijvers leven wel bedenkingen tegen de periode van 17 tot 24 dagen dat een studio zonder vergoeding op het web mag uitzenden.

Eerder bereikte de vakbond van regisseurs een vergelijkbaar akkoord met de producenten. Die staan te popelen om de productie aan speelfilms te beginnen zodat ze de tweede helft van volgend jaar iets in de bioscopen kunnen laten zien. Het werk aan films als Angels & demons naar Dan Brown lag stil wegens noodzakelijke aanpassingen van het script.

Ook als de schrijvers akkoord gaan blijft de situatie voor de studio’s gespannen, want het contract met de acteurs loopt op 1 juli af. Als die geen genoegen nemen met wat de producenten bieden, behoort een acteursstaking tot de mogelijkheden.