Duitse deelstaat redt bank in nood

Op het nippertje heeft een Duitse deelstaat een zogeheten Landesbank van de ondergang gered door een garantie af te geven van drie miljard euro. Door een grote sanering bij de bank verdwijnen vijftienhonderd arbeidsplaatsen. De bestuursvoorzitter treedt af.

WestLB, de Landesbank van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is vorig jaar in problemen geraakt door negatief uitgepakte handel in Duitse aandelen. Daarna bleek ook nog dat de bank zich op de markt voor Amerikaanse hypotheken had begeven – met catastrofale gevolgen. WestLB heeft in 2007 een miljard euro verlies geleden en moest een miljard euro afschrijven.

Landesbanken in Duitsland zijn de financiële instituten van de deelstaten. Ze zijn in handen van de lokale overheid en van spaarbanken. Verschillende Landesbanken zijn vorig jaar in moeilijkheden gekomen door de onroerendgoedcrisis in Amerika, waar met veel geld maar weinig expertise werd gespeculeerd in de handel in hypotheken.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft toegezegd voor drie miljard euro garant te zullen staan voor WestLB, die haar hoofdkantoor in Düsseldorf heeft. De overige aandeelhouders hebben twee miljard euro toegezegd, zo is gisteren bekendgemaakt. Brussel moet dit nog goedkeuren.

De voorzitter van de raad van bestuur, Alexander Stuhlmann vertrekt. Hij zei zich niet te kunnen voorstellen dat hij de sanering zal uitvoeren.

Een overname van WestLB wordt steeds waarschijnlijker. In financiële kringen wordt er rekening mee gehouden dat WestLB fuseert met de Landesbank Hessen-Thüringen. Naar verwachting gaan de komende tijd meer Landesbanken samen.