Debat over circusdieren

Waar ligt de grens? In India en Pakistan zijn olifanten huisdieren

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel in De Telegraaf, 29 januari

Onze giraffe heeft een ruim buitenverblijf. Maar politici komen nooit bij ons kijken. Ze lopen blindelings achter dierenactivisten aan.

Regina van Heybeek van circus Belly Wien in AD/Algemeen Dagblad, 30 januari

Mag de mens een dier door een hoepel laten springen? Mag het vrouwtje een dier op laten zitten en pootjes geven? Van mij mag dat. In een dierentuin als bezigheidstherapie, in een kamertje zes hoog achter voor de lol en zelfs in een circus omdat de toeschouwers dat mooi vinden.

Maurice Veldkamp, directeur van Magic Circus in Trouw, 1 februari

De verdachtmakingen en beschimpingen van een gewone, legale beroepsgroep en aanverwanten – de dierentrainers worden als halve criminelen weggezet, circusdirecteuren bedreigd en het circuspubliek wordt uitgejouwd – roepen akelige vragen op. Waarom wordt er zo bewust een misleidend beeld van de circuspraktijk gegeven?

Cultureel antropologe dr. Jet Bakels in NRC Handelsblad, 2 februari

We willen niet dat het circus stopt. We willen dat het stopt met wilde dieren.

Jeroen van Kernebeek van ‘Wilde dieren de tent uit’ in NRC Handelsblad, 2 februari

Wat ik voor elkaar zou willen krijgen, is een dialoog. Geen politicus komt ooit bij ons kijken. Ik denk dat de meneren en mevrouwen politici onvoldoende weten hoe we met onze dieren omgaan. Dieren zijn onze inkomstenbron. We zouden wel gek zijn die beesten geen liefde te geven.

Circusdirecteur Alberto Althoff in De Telegraaf, 4 februari

Er komt voorlopig geen verbod op het houden van wilde dieren in het circus. [...] De Kamer wil eerst een lopend onderzoek naar het welzijn van circusdieren afwachten.

Bericht in nrc.next, 5 februari