De lezer schrijft over sportmannen versus sportvrouwen

Bij het lezen van de sportpagina’s valt mij reeds geruime tijd het volgende op: een verslag over sportmannen staat meestal op de eerste pagina terwijl sportvrouwen vaker op de tweede pagina terug te vinden zijn. Bovendien is het verslag over de mannen vaak uitgebreider en staan er vaker (grotere) foto’s bij. Recent was dit bijvoorbeeld het geval met verslagen van schaatsevenementen en tenniskampioenschappen. Overigens heb ik er geen cijfers over verzameld, het is een duidelijke indruk die ik bij vrienden en collega’s bevestigd zag.

Ik heb me afgevraagd wat de redenen zouden kunnen zijn: misschien speelt een commercieel belang (meer verkoop) of is er een parallel met meestal lagere verdiensten van professionele sportvrouwen? Misschien bestaat de sportredactie (vooral) uit mannen?

Ineke Muinen

De krant antwoordt

Dit is een interessante vraag, die bij ons ook af en toe op tafel komt. Inderdaad staan sportmannen vaak prominenter op de pagina dan sportvrouwen. Bij de selectie van sportnieuws en -verhalen spelen verschillende factoren een rol en één nadrukkelijk niet: het commercieel belang. We laten ons niet leiden door wat mogelijk meer verkoopt, maar wel door wat nieuws en dus opmerkelijk is. Daarbij gelden de volgende criteria:

De atletische en sportieve prestaties zijn bij mannen vaak groter dan bij vrouwen; ze kunnen nu eenmaal harder lopen, verder springen en sneller schaatsen.

De uitslag. Een mannelijke schaatser die wint in een nieuwe toptijd of een wereldrecord, maakt meer kans op een groter verhaal dan een vrouw die ‘alleen maar’ wint. Overigens geldt het omgekeerde evenzeer.

De krachtsverhoudingen op (inter)nationaal niveau: hoe sterk is de competitie en de tegenstanders? Het veld is bij mannen vaak sterker en groter dan in vrouwencompetities. Het vrouwentennis is daar een voorbeeld van.

Het moment waarop de prestaties worden geleverd. Bij tennistoernooien is de vrouwenfinale op zaterdag, die van de mannen op zondag. Dat maakt het zeker voor de maandagavondkrant interessanter om over de mannen te schrijven, want dat is nieuwer, zoals bij de afgelopen Australian Open waar de lezer aan refereert. We zouden wel een extra inspanning kunnen leveren door het vrouwenverslag op zaterdagavond bijvoorbeeld al via de website aan te bieden in een langere versie.

Overigens is het zeker niet zo dat onze sportredactie vrouwensport negeert of niet op waarde weet te schatten. Bij sommige sporten hebben we meer aandacht voor vrouwen dan voor mannen, zoals bij de paardensport, waar Anky van Grunsven de belangrijkste Nederlandse is, die het bovendien internationaal zeer goed doet, en daarom de meeste aandacht krijgt. Ook bij het nationale tennis gaat de meeste aandacht de laatste jaren uit naar Michaëlla Krajicek. Of tafeltennis: Li Jao stond afgelopen maandag nog op de eerste sportpagina, samen met de toppers uit de eredivisie voetbal.

In het recente verleden heeft geen enkele krant zoveel aandacht besteed aan de eredivisie voetbal voor vrouwen, met een portret van jonge speelsters, een reportage over de start van de competitie en een evaluatie halverwege. Afgelopen zaterdag hadden we nog een groot interview met bondscoach Vera Pauw.

De weken ervoor hadden we grote reportages en of interviews met schaatsster Martina Sablikova, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (zeilen), die vaker aan bod komen dan hun mannelijke collega Pieter-Jan Postma en een interview met turnster Suzanne Harmes, die zeker zo veel aandacht krijgt als Yuri van Gelder of Epke Zonderland.

Het verslag van de NK badminton was volledig toegespitst op de prestaties van Judith Meulendijks, terwijl de mannen het met een kort stukje moesten doen. En nog dezelfde dag hadden we een groot verhaal over de prestaties van de jonge tennissters Renée Reinhard en Arantxa Rus tijdens de Fed Cup.

Birgit Donker Hoofdredacteur

Reacties:

nrc.nl/lezerschrijft

Nieuwe kwesties:

lezerschrijft@nrc.nl