Boerka is ‘eng’, maar het is geen probleem

Is het boerkaverbod echt nodig? Op zoek naar boerka’s in multicultureel Rotterdam-Zuid. „Een boerka is griezelig.” En het is een non-issue.

Barbara Rijlaarsdam

Een boerka dragen in bus, tram of trein – dat móét wel een probleem zijn. Anders wordt het niet verboden.

Niets blijkt minder waar. Medewerkers van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET zien „zelden” een passagier met een boerka. Voor hen is het dan ook geen enkel probleem.

„Dat verbod slaat nergens op”, zegt trambestuurder Roy, terwijl hij zijn tram over de Hilledijk stuurt. „Als ik er nou dertig op een dag zou zien, is het een ander verhaal. Maar ik zie er misschien vier per jaar.”

Het multiculturele Rotterdam-Zuid is het stadsdeel bij uitstek waar je boerka’s zou verwachten. Mensen van uiteenlopende etnische origine bepalen het straatbeeld. Op de hoeken van de straat voeren groepjes vrouwen op luide toon gesprekken. Zij dragen hoofddoeken in allerlei kleuren. Een donkere man in een lang gewaad en met een bontmuts op schuifelt voorbij. Maar boerka’s zie je ook in Rotterdam-Zuid niet.

Op een islamitische school dan? De vmbo-school Ibn Ghaldoun aan de Kokerstraat blijkt gesloten. Na een paar keer aan de dichte deur te hebben gerammeld, doet een jonge vrouw toch open. De leerlingen hebben een vrije dag, de docenten vergaderen. Alleen zij, Gülsüm Demir (19), en de receptioniste Hind Slegt (34) zijn vandaag aanwezig.

Desgevraagd vertellen de vrouwen, allebei islamitisch, wat zij vinden van het boerkaverbod. „Ik denk dat het alleen bedoeld is om Geert Wilders tegemoet te komen”, zegt Slegt. Volgens haar is een verbod op het dragen van boerka’s onnodig en een non-issue. „Zelfs op deze school draagt niemand een boerka.” Het mag wel, zegt zij, want er geldt vooralsnog geen verbod. Volgens haar is het niet fijn om in een boerka te werken.

Slegt en Demir begrijpen wel dat sommige niet-moslims problemen hebben met een boerka of de iets minder verhullende nikab. „Ik vind het griezelig”, legt Slegt uit. „Je ziet niet of iemand glimlacht, je ziet totaal geen gezichtsuitdrukking. Dat is heel akelig.”

Demir, stagiaire sociaal-pedagogisch werker, knippert verlegen met haar grote, zwartomrande ogen. Zachtjes zegt ze: „Ik vind boerka’s ook eng. Je weet nooit wie erachter zit.”

Maar een algeheel verbod, dat hoeft van hen niet. Thuis, in de auto of in de moskee moeten moslima’s gewoon hun boerka kunnen dragen. Maar op school, dat gaat de twee eigenlijk te ver.

Dat is ook de opvatting van het bestuur van het Albeda College. Woordvoerder Frans Roozen stelt dat een boerka dragen in het onderwijs not done is. „Wij vinden dat we leerlingen in de klas moeten kunnen aankijken.”

Zelfs petten moeten bij het Albeda College af. Hoofddoekjes zijn volgens Roozen wel „oké”, maar de boerka’s is een brug te ver. „Dat tolereren wij niet.”