Bal van kubussen

Bal van kubussen Plat is de aarde nog net niet, maar deze tekening moet geologen een knap ongemakkelijk gevoel geven. De tekening is losjes gebaseerd op berekeningen van de fysicus Anatoly Belonoshko, verbonden aan het Technologie-instituut van de universiteit van Stockholm (Science, 8 februari). Geluidsgolven reizen door de aarde sneller van noord naar zuid dan in het vlak van de evenaar. Dat is verklaarbaar als de aardbol een structuur heeft die geluidsgolven in de ene richting makkelijker doorlaat dat in een andere richting. Volgens Belonoshko zijn de verschillen in voortplantingssnelheden te verklaren als de ijzeratomen rond één centraal punt gerangschikt zijn in een kubisch kristalrooster dat, zoals afgebeeld, op zijn punt staat langs de rotatie-as van de aarde. Tot nu toe achtten wetenschappers een hexagonaal kristalrooster het meest aannemelijk. Geologen kunnen gerust zijn want ondanks de microstructuur van ‘miljarden en miljarden kubusjes’ is de aardkern rond. In een toelichting schrijft Belonoshko: “No way dat mijn artikel daar iets aan gaat veranderen. De kubus in het binnenste van de aarde is een artistieke visie op mijn publicatie.” (MvN)

Plat is de aarde nog net niet, maar deze tekening moet geologen een knap ongemakkelijk gevoel geven. De tekening is losjes gebaseerd op berekeningen van de fysicus Anatoly Belonoshko, verbonden aan het Technologie-instituut van de universiteit van Stockholm (Science, 8 februari). Geluidsgolven reizen door de aarde sneller van noord naar zuid dan in het vlak van de evenaar. Dat is verklaarbaar als de aardbol een structuur heeft die geluidsgolven in de ene richting makkelijker doorlaat dat in een andere richting. Volgens Belonoshko zijn de verschillen in voortplantingssnelheden te verklaren als de ijzeratomen rond één centraal punt gerangschikt zijn in een kubisch kristalrooster dat, zoals afgebeeld, op zijn punt staat langs de rotatie-as van de aarde. Tot nu toe achtten wetenschappers een hexagonaal kristalrooster het meest aannemelijk. Geologen kunnen gerust zijn want ondanks de microstructuur van ‘miljarden en miljarden kubusjes’ is de aardkern rond. In een toelichting schrijft Belonoshko: “No way dat mijn artikel daar iets aan gaat veranderen. De kubus in het binnenste van de aarde is een artistieke visie op mijn publicatie.” (MvN)