Zonnig weekeinde

Dankzij een krachtig hogedrukgebied in de buurt is het de komende dagen rustig, droog en eerst zonnig. Volgende week wordt de aangevoerde lucht vochtiger, zodat er veel bewolking ontstaat. De nachten verlopen koud. Zo daalt de temperatuur komende nacht op grote schaal in het binnenland naar rond het vriespunt, tijdens helder weer. Vooral in het zuidoosten van het land kan het daarbij 1 of 2 graden vriezen, terwijl het op de Waddeneilanden niet kouder zal worden dan een graad of 4.

Morgen schijnt de zon uitbundig en zijn dan ook nauwelijks wolken te zien. Met een zwakke tot matige zuidelijke wind, kracht 2 à 3, wordt het maximaal een graad of 10. Dat is zacht voor de tijd van het jaar, want normaal voor de eerste tien dagen van februari is 5 graden. In de nacht van zaterdag op zondag kan mist ontstaan en gaat het in meer gebieden licht vriezen. Waarschijnlijk blijft de mist zondagochtend plaatselijk hardnekkig, maar in de middag is het op wat sluierbewolking na opnieuw zonnig weer. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 8 en 11 graden met weinig wind uit verschillende richtingen.

Maandag krijgt de zon minder ruimte en de bewolking neemt op dinsdag en woensdag alleen maar verder toe. Daarnaast blijft er kans op mist. Regen wordt niet verwacht. Komt de maximumtemperatuur maandag nog op een graad of 9 uit, de dagen daarna zal het enkele graden kouder zijn.