Wim Pijbes nieuwe directeur Rijksmuseum

Wim Pijbes is benoemd tot directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt. Pijbes (1961) is sinds 2000 directeur van de Kunsthal Rotterdam. Hij volgt per 1 juli Ronald de Leeuw op, die dan met pensioen gaat.

„Dit is een absolute prachtbaan in een prachtinstituut dat op het punt staat een nieuwe fase in te gaan”, reageert Pijbes. Het museum maakt op dit moment een ingrijpende verbouwing door die nog enkele jaren zal duren.

De benoeming vindt plaats door de raad van toezicht van het Rijksmuseum na advies van de minister van Cultuur. Minister Plasterk (PvdA) was positief, evenals de ondernemingsraad van het museum. Pijbes was sinds 2005 lid van de raad van toezicht. Hij kent het Rijksmuseum daarom goed en steunt de koerswijziging die het museum de afgelopen jaren heeft ingezet.

Pijbes studeerde kunstgeschiedenis met als specialisatie moderne architectuur. Zijn voorganger Ronald de Leeuw noemt hem „een generalist die graag naar buiten treedt” en een „energiek en cultureel ondernemer”. „Ik heb er alle vertrouwen in dat ik het museum in goede handen achterlaat.”

Toegankelijkheid: pagina 9