Wie redt de roemruchte voetbalclub achter de duinen?

Een reddingsactie lijkt op komst voor ADO Den Haag, de voetbalclub die met een miljoenenschuld kampt. De vraag is of de gemeente een lening wil kwijtschelden.

Vanavond zouden de voetballers van ADO Den Haag tegen Stormvogels/Telstar zomaar hun laatste wedstrijd kunnen spelen voor de club die in 2005 nog het eeuwfeest vierde. De betaaldvoetbalorganisatie heeft een miljoenenschuld opgebouwd en wil dit weekeinde een laatste saneringsvoorstel op tafel hebben voor de gemeente en twee investeringspartijen. Wie redt de club achter de duinen?

Met de degradatie van ADO Den Haag in het voorjaar werd een begroting van 10,8 miljoen euro opgesteld, de hoogste in de eerste divisie. Door de verhuizing van het Zuiderpark naar het gloednieuwe onderkomen aan het Prins Clausplein zouden geldschieters en fans in de rij staan voor de enige profclub in de regio Haaglanden. Een directe terugkeer naar de eredivisie zou een formaliteit zijn.

Maar ADO Den Haag gaf het afscheid van het Zuiderpark – met wanordelijkheden door de beruchte fans en een staking van de laatste thuiswedstrijd – een passend vervolg op het Forepark: onrust over mogelijke gokpraktijken van spelers, een ploeg die zich niet kon ontworstelen aan de middenmoot en voorzichtige geruchten over financieel wanbeleid. Het enige lichtpuntje was de vrouwenploeg, die een bliksemstart kende in de nieuw opgezette eredivisie.

In het najaar tekenden zich de werkelijke problemen af. De 57ste editie van het fameuze internationale jeugdtoernooi werd afgelast. Een busreis en hotel-overnachting in Overijssel van het eerste elftal, voor het uitduel tegen FC Zwolle, konden ternauwernood worden betaald. Maar dat gold niet voor salarissen van spelers en personeel. Een onbekende investeerder hielp de club in december met een lening van 800.000 euro. Later bleek dat directeur Mark van der Kallen van Thieme GrafiMedia Groep de tijdelijke redder was en dat de gemeente Den Haag garant staat, in het geval van een faillissement.

Interim-directeur John Arzbach had de begroting van het voorjaar bij zijn aantreden in september al beoordeeld als „buitengewoon optimistisch”. Want ADO Den Haag verkoopt minder skyboxen en stoeltjes dan verwacht en hanteert een veiligheidsbeleid dat het voor ‘late beslissers’ onmogelijk maakt naar het stadion te komen. Arzbach: „Clubcardverplichtingen en dergelijke kosten je 800 à 1.200 fans per wedstrijd.”

Maar ook voor maatregelen rond de aanhang die wel in het stadion geraakt, maakte ADO Den Haag inschattingsfouten. De club kreeg geen toestemming betaald parkeren in te voeren, terwijl wel huur wordt afgedragen voor de parkeerruimte. De beveiligings- en inrichtingskosten van het stadion vielen hoger uit dan begroot.

Het resulteerde in een totale schuld van 16,6 miljoen euro, waarvan 4,7 miljoen euro over het lopende seizoen, zo bleek uit een in januari uitgelekt rapport van UNO Bedrijfsadviseurs, dat een saneringsplan opstelde. ADO Den Haag zou moeten snijden in spelersgroep en personeel en zou dan nog afhankelijk zijn van kwijtschelding van schulden. Met dat scenario in het vooruitzicht kondigden voorzitter John van Ringelenstein en trainer Wiljan Vloet hun vertrek aan.

Een week geleden verstreek de datum tot wanneer ADO Den Haag uitstel van betaling had aangevraagd bij schuldeisers. Interim-directeur Arzbach begon een procedure voor investeerders die geïnteresseerd waren in de club of het hoofdgebouw van het stadion. Twee van de negen partijen bleven over: Mark van der Kallen en een groep investeerders rond voormalige horecaondernemer Lammert Braaksma, waartoe onder anderen spelersmanager Rob Jansen behoort. Arzbach verwacht volgende week met de reddingsactie te kunnen beginnen.

Maar dan zal ook de gemeente Den Haag akkoord moeten gaan met een doorstart. De gemeente financierde de bouw van het stadion (27,5 miljoen euro) en leende de club 6,5 miljoen euro. Een meerderheid van de gemeenteraad (PvdA, VVD) wil niet nog eens geld in ADO Den Haag steken, ook al zou een faillissement gezichtsverlies betekenen na de financiering van het stadion. Kwijtschelding van het restant van de lening, 6,3 miljoen euro, lijkt de enige mogelijkheid.

Onderzoek van lokale media wees uit dat tweederde van de Hagenaars vindt dat de gemeente geen geld meer in ADO Den Haag moet steken. Maar hoe gevoelig een opdoemend faillissement bij sommigen ligt, bleek woensdag, toen bij PvdA-raadslid Gerard Verspuij met bakstenen de ruiten werden ingegooid.