Weekboek 6

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Brijs weigert letterkundeprijs na Booncensuur

De Vlaamse schrijver Stefan Brijs weigert de Provinciale Prijs voor Letterkunde van de provincie Antwerpen. De prijs was hem toegekend voor zijn veelgeprezen roman De Engelenmaker. Hij is boos over het besluit van de provincie Antwerpen om de Louis Paul Boontentoonstelling van de Fenomenale Feminatheek in het Antwerpse Fotomuseum te annuleren.

Brijs zou de prijs binnenkort ontvangen uit handen van gedeputeerde Ludo Helsen, die de beslissing nam om de expositie te schrappen. Op zijn website protesteert hij ook tegen het hoofddoekenverbod voor gemeentelijke loketbedienden in Lier. ‘Ik kan van een provincie waarin discriminerende wetten worden gestemd en waarin censuur wordt toegepast, geen prijs in ontvangst nemen. Mijn geweten laat dat niet toe. De bloemen zijn intussen verwelkt, maar het geld stort ik u vandaag nog terug. Kiest u er maar een goed doel voor. Misschien kunt u daarmee uw geweten ook zuiveren.’ (DL)

Plagiaatzaak tegen Camilo Cela heropend

Nadat Nobelprijswinnaar Camilo José Cela (1916-2002) aan het eind van zijn leven werd beschuldigd van plagiaat, heeft een rechter in Barcelona nu beslist de zaak te heropenen. Cela zou verhaallijn, personages en zelfs stukken tekst van zijn boek La cruz de San Andrés uit 1994 hebben overgeschreven van het boek Carmen, Carmela, Carmiña van de Spaanse schilder-auteur Carmen Formoso. Zij spande in 2001 een rechtszaak aan tegen het literaire monument. Toen oordeelde het gerecht dat er slechts toevallige gelijkenissen tussen beide boeken waren, waarop Formoso in beroep ging. Wat het oordeel ook zal zijn, de zaak is een verdere stap in de afbraak van Cela’s reputatie. In 2004 werd de schrijver van De bijenkorf ervan beschuldigd voor het regime van generaal Franco in het literaire milieu te hebben gespioneerd. Cela vocht in de Spaanse burgeroorlog aan de kant van de nationalisten, maar had later de Franco-dictatuur afgezworen. (HC)

Subsidie voor verzameld werk Karel van het Reve

Minister van OC&W Ronald Plasterk kent een ‘incidentele subsidie’ toe voor de bezorging van het verzameld werk van essayist en slavist Karel van het Reve. Het gaat om een bedrag van 50.000 euro. Daarmee is, volgens de bezorgers, ‘de publicatie van het VW veiliggesteld’, zo staat te lezen op de website van de Stichting Karel van het Reve . Het eerste deel – met de vroegste teksten van Van het Reve – zou eind 2008 bij Van Oorschot verschijnen. David van het Reve, de zoon van Karel, is ‘heel tevreden dat het ministerie toch nog tot bezinning is gekomen.’ (DL)

Dief van Nobelprijsmedaille aangehouden

De zaak omtrent de diefstal van de Nobelprijsmedaille van de Indiase dichter Rabindranath Tagore (1861-1941) is na vier jaar opgelost. Tagore kreeg in 1913 als eerste niet-westerling de Nobelprijs voor de literatuur. In maart 2004 werd zijn medaille ontvreemd uit het Tagore Museum in Kolkota. Onlangs werd de dief aangehouden aan de grens met Bangladesh, waarbij de medaille werd aangetroffen. Ook had de man juwelen van de weduwe van Tagore bij zich. De speurders zaten al een tijdje op een dood spoor, en schakelden volgens de Times of India zelfs een helderziende in. (HC)

Passionate brengt ode aan beatschrijvers

Nadat vorig jaar de vijftigste verjaardag van Jack Kerouacs On The Road uitbundig werd gevierd met artikelen, nareisverhalen en de uitgave van de ongekuiste versie van de klassieker, lijkt de beatgeneration weer volop in de aandacht te staan. Passionate Magazine richt in haar januari/februari nummer de blik op twee andere belangrijke beatschrijvers: Sinclair Beiles en William S. Burroughs.

Auteur en journalist Fred de Vries schrijft over Beiles periode in Griekenland, waar hij uiteindelijk in een van de ‘luizenhotels’ van Athene zijn verstand zou verliezen. Het eveneens bewogen leven van William S. Burroughs – drugs, drank en het beruchte schietincident waarbij hij zijn vrouw om het leven bracht – krijgt verderop in het blad volop aandacht. Ook de moeite waard is het interview met schrijfster Yolanda Entius, die fors stelling neemt: „Dat hele gedoe rondom vrouwenliteratuur is kortom gelul”. Maar de belangrijkste reden om deze Passionate zo snel mogelijk in huis te halen is het wervelende, lange, gedicht van Hagar Peeters, Hagars aspiraties. Alles in dit muzikale, bezwerende gedicht draait om de wens deel uit te maken van het volle leven, in haar woorden: ‘… aan het plezier, de jacht, geravot en het toernooi doe ik graag mee. / Santé! Santé! Santé!’ Santé, Hagar. (RK)

Website van de week: zoulous.com/bovary

In 1914 schonk Flauberts nicht het originele manuscript van Madame Bovary, in totaal 4.546 pagina’s, aan de bibliotheek van Rouen. Ze zijn nu op de site Atelier Bovary allemaal on line te zien.

Maar liefst 130 vrijwilligers zijn sinds 2002 aan het werk geweest om alle teksten over te schrijven en de doorhalingen van Flaubert heel precies weer te geven. Op de fascinerende site kun je precies zien welke wijzigingen Flaubert tijdens het schrijven in zijn teksten heeft aangebracht, soms wel 40 wijzigingen voor één enkele pagina. Alle fasen van correctie zijn tot in detail weergegeven. De site is erg overzichtelijk en heeft ook een zoekmogelijkheid op trefwoord, een index op naam en geeft geografische informatie. Voor Flaubertliefhebbers een geweldige nieuwe bron. (MD)

Met medewerking van Hans Cottyn, Margot Dijkgraaf, Reinier Kist en Dirk Leyman