Voor vogels geldt: hoe meer pinda`s, hoe eerder de eieren

rotterdam. Wie `s zomers veel pimpelmezen in de tuin wil, doet er goed aan de mezen de hele winter bij te voeren, ook als het niet vriest of sneeuwt en het geen naar weer is. Ruimhartig bijgevoerde pimpelmezen leggen eerder eieren en weten meer jongen groot te brengen.

Voor het eerst is het effect van olienootjes en vetbollen die `s winters op en om voedertafels worden gehangen wetenschappelijk in kaart gebracht. Britse wetenschappers onderzochten het broedsucces van pimpelmezen in het noordoosten van Noord-Ierland. Zij keken naar pimpelmezen die in bosachtig gebied op zichzelf waren aangewezen en naar mezen die in eenzelfde omgeving konden terugvallen op de pinda`s van dierenvrienden. Het resultaat staat in Biology Letters van deze week.

In het onderzoek is het effect onderzocht van vier voerplaatsen waar tussen november 2005 en februari 2006 320 kilo pinda`s naar binnen werden gewerkt. De vogels waren individueel herkenbaar dankzij gekleurde ringen. Pindaverstrekking werd zes weken voordat doorgaans het eerste ei wordt gelegd, beëindigd. Het broedsucces werd gevolgd in 70 nestkastjes waarvan er 42 in de buurt van voedertafels hingen en de rest in omgeving van hardvochtige mensen.

De mezen die `s winters werden bijgevoerd, legden eerder hun eerste ei en brachten meer jongen groot. De ernstige noot is dat het bijvoeren kennelijk een groot effect heeft op de vogelstand. De mezen kunnen trekvogels verdringen. Jaarlijks wordt in het Verenigd Koninkrijk 48.000 ton vogelvoer gekocht.