Vastgoedbelegger failliet

Vastgoedbelegger Euro American International (EAI) is gisteren failliet verklaard. 1.400 beleggers staken 100 miljoen euro in fondsen van EAI.

Zo’n 1.400 zijn mogelijk gedupeerd nu de Haagse rechtbank gisteren vastgoedbelegger Euro American International (EAI) gisteren failliet heeft verklaard. Ook dochtermaatschappij Euro American Investors Group (EAIG), de feitelijke beheerder van het geld, is failliet.

Euro American is ruim 25 jaar actief als beleggingsbeheerder, vooral in vastgoed in de Verenigde Staten, Nederland en Frankrijk. 1.400 beleggers investeerden in bij elkaar 100 miljoen euro in koopwoningen, appartementen, kantoren, bedrijfsgebouwen en winkelcentra.

Het bedrijf is vorige week in de problemen gekomen. Een brief daarover, die direct na het verleende uitstel van betaling op de bus ging, is nog steeds niet bezorg bij de beleggers. „TNT wil onze post niet bezorgen, omdat we de rekening nog niet hebben betaald”, zegt Rob Hanemaaijer, hoofd relatiebeheer van EAIG. In plaats van de gebruikelijke telefonist bemande hij gistermiddag zelf de telefoon bij EAIG. „Alle tijdelijke krachten zijn ontslagen. Er zijn nog zo’n tien mensen in dienst.”

De curator, Job Rosenberg Polak, stelt beleggers enigszins gerust. Omdat de vastgoedfondsen in aparte juridische eenheden zijn ondergebracht, zouden die volgens hem zelfstandig kunnen blijven bestaan. „Beleggers zouden zich kunnen verenigen in een stichting die deze fondsen beheert.”

EAI verkeert al enige tijd in betalingsproblemen. Op 27 december vorig jaar trad Arie van Ruler aan als directeur van EAI, om daarmee de belangen van 43 financiers te behartigen die samen voor 23 miljoen euro aan kortlopend krediet hadden verstrekt aan EAI. Twee weken later trad hij alweer af. „Ik heb een paar dingen gedaan die gebeuren moesten”, zegt Van Ruler. „Verder wil ik daar niets over zeggen.”

Een andere financier, de enige die niet bij de groep van 43 zat, heeft december vorig jaar beslag laten leggen op de bezittingen van de tweekoppige directie van EAI. Hij had nog 1,7 miljoen euro van EAI tegoed. De rechter hief dat beslag in januari echter weer op, omdat er geen „ernstige verwijten” aan de directie te maken waren, waarvoor zij „persoonlijk aansprakelijk” konden worden gesteld, aldus de rechtbank.

September 2007 maakte EAI op zijn website nog bekend dat zou worden gestart met een nieuw project in San Antonio, Texas. Het betrof 400 huurappartementen.

De belegger werd aangespoord gebruik te maken van de Amerikaanse hypotheekcrisis. „Als belegger wilt u graag alle kansen benutten die de markt biedt. De huidige crisis op de hypotheekmarkt is zo’n uitzonderlijke mogelijkheid. Immers, de vraag naar huurwoningen stijgt. Zeker in een aantal regio’s waar door een combinatie van schaarste aan woningen en toenemende werkgelegenheid mensen woonruimte zoeken.”

Volgens Dion Bartels, de ‘vastgoedadvocaat’ die bekendheid verwierf door zijn kruistocht tegen malafide vastgoedfondsen, dreigt met de deconfiture van EAI een onheilsvoorspelling in vervulling te gaan. Hij verwijst naar vastgoedhandelaar Cor van Zadelhoff die twee jaar geleden een ‘bloedbad’ voorspelde op de vastgoedmarkt. Bartels: „Dat EAIG de eerste is die failliet gaat, is extra pijnlijk. EAIG is al meer dan 25 jaar een gerenommeerde beheerder.”