Uienpizza

Suzanne vroeg afgelopen week op mijn weblog naar een recept voor uienpizza met zwarte olijven. ‘Je zult wel een pissaladière bedoelen’, reageerden enkele andere lezers en linkten naar hun favoriete recepten voor dit ZuidFranse uienbrood op de BBC-site (tinyurl.com/2fykar).

Nu lijken ze inderdaad verdacht veel op elkaar en toch zijn een uienpizza en een pissaladière niet honderd procent hetzelfde. Het verschil zit hem met name in het deeg, dat bij de Franse versie zachter is. Omdat ik vorige zomer al eens een recept voor pissaladière in de krant heb gezet, houd ik het dit keer op pizza met rode ui, olijven, ricotta en rucola.

Voor 2 pizza’s:

4 g gedroogde gist

1 theelepel suiker

175 g witte tarwebloem

3 eetlepels olijfolie

3 rode uien, in ringen

1 teentje knoflook, in plakjes

1 theelepel gedroogde oregano

250 g ricotta

een handje zoute zwarte olijven

1 eetlepel extra vergine olijfolie

een handje rucola

verder nodig: deegroller, extra bloem om te bestuiven

Meng in een kommetje de gist met de suiker en twee eetlepels handwarm water. Laat vijf minuten staan. Meng de bloem met een halve theelepel zout en maak er op het werkvlak een cirkel van, met in het midden een kuiltje. Schenk hierin het gistpapje, 1 eetlepel olijfolie en nog eens 100 ml handwarm water. Meng de ingrediënten tot een deeg.

Kneed het deeg ongeveer tien minuten tot het elastisch is en niet meer plakt. Gebruik zo nodig meer bloem of water. Maak een bal van het deeg, leg hem in een kom en dek deze af met een plasticfolie. Laat het deeg rijzen tot ongeveer twee keer het oorspronkelijke volume. Op een tochtvrije plek op kamertemperatuur duurt dat anderhalf à twee uur.

Verhit voor de topping de rest van de olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de uiringen, knoflook, oregano en een snuf zout toe en laat twintig minuten zachtjes stoven. Roer tussendoor een paar keer met een houten lepel. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Bestuif het werkvlak met bloem. Stomp een keer krachtig in het deeg en kneed het nog een paar minuten door.

Verdeel het deeg in twee ballen en druk ze plat met je handpalm, zodat je twee ronde schijven krijgt. Bestuif de deegroller met bloem en rol de schijven uit tot ze de grootte van een pizza hebben. Leg de pizzabodems op een bakplaat of op een speciale pizzasteen. Spreid het uienmengsel uit over de bodems – laat 1,5 cm van de rand vrij. Verdeel hierover de ricotta en olijfjes en bak de pizza’s in het midden van de oven in ongeveer een kwartier gaar.

Meng de olijfolie samen met veel versgemalen peper door de rucola en verdeel voor het serveren over de pizza’s.

Praat mee over uien en wat je ermee kunt maken op nrcnext.nl/koken