TECH NIEUWS

Dit zag de man still AR-filmpje

Zou je niet gewoon nu op straat willen lopen en ondertussen zien hoe het er in de Middeleeuwen uitzag? Geleerden hebben iets gemaakt waardoor dat kan. Je krijgt een laptop in een rugzak, een koptelefoon en een bril waar ook een camera aan vast zit. In Basel, dat ligt in Zwitserland, werd dat uitgeprobeerd. Op Youtube staat een filmpje van een man die zijn kans waagt. Hij ziet een oud kasteel in plaats van nieuwbouw. Dat kasteel is natuurlijk niet echt. Hij hoort paardengetrappel en ziet mannen in Middeleeuwse kledij. Dit is dezelfde techniek als bij het 3D-boek waar ik het vorige week over had; Augmented Reality. Alleen wordt een videobeeld nu over álles wat je ziet heen gelegd. Tegen mensen op straat roept de brildrager: „jullie zijn toch wel echt?” Hij is in de war, want het is heel moeilijk om te weten wat werkelijkheid is en wat virtueel. Als jij met je vriendje over straat loopt en jij draagt de bril maar hij niet, wat is dan de werkelijkheid?